PREDIZBORNA DECENTRALIZACIJA

Stručnjak oprao Milanovića: Dodvorava se HDZ-ovim biračima!

21.07.2015 u 15:45

Bionic
Reading

Decentralizaciju i teritorijalni preustroj države zazivali su SDP-ovci i njihovi saveznici na stranačkim skupovima diljem zemlje uoči parlamentarnih izbora koji su ih prije tri i pol godine doveli na vlast. Danas znamo da su to činili s figom u džepu. Pogotovo je to jasno nakon subotnjeg istupa premijera Zorana Milanovića koji je za Telegram izjavio da broj općina i županija nije 'osobit problem u našoj zemlji'

Premijer nije stao na tome. Županije su, kaže, optimalan oblik srednje teritorijalne organizacije i on ne vidi ništa dobro u tome da se zemlja podijeli u pet regija jer je to, prema njegovim riječima, bila okosnica hrvatskih podjela i manipuliranja Hrvatskom u ne tako dalekoj prošlosti.

'Tko god je uspostavio ovakav županijski sustav, posjedovao je vrlo dobar politički osjećaj za hrvatske potrebe', poentirao je Milanović i time (ne)svjesno pohvalio HDZ-ovu vladu iz prosinca 1992, koja je osmislila današnji ustroj države.

Kad bi to bilo moguće, zanimljivo bi bilo čuti komentar premijerove izjave od Milanovića iz 2011.

Mislimo da bi i on bio osupnut kao što je to bio Ivan Koprić, predstojnik Katedre za upravnu znanost i Studijskog centra za javnu upravu i javne financije zagrebačkog Pravnog fakulteta.

'To je izraz ili nepoznavanja suvremenih zbivanja s lokalnom i regionalnom samoupravom ili je riječ o izjavi koja je dana iz političkih razloga. Malo je neozbiljno da se daju takve izjave samo iz političkih razloga, a da čovjek ne razmisli što to znači u stručnom smislu. Premijer kaže da bi nas regije podijelile. A ja ga pitam kako to da bi nas pet regija podijelilo, a 21 županija nas ne dijeli', rekao je Koprić.

Teritorijalni preustroj, odnosno smanjivanje broja općina i stvaranje regija, bitan je zbog povlačenja sredstava iz fondova EU-a i kapaciteta za razvoj.

'To je pitanje decentralizacije kako bismo imali ozbiljne regije koje će moći preuzeti javne poslove. Dio sadašnjih županija nema snage za bilo kakvu razvojnu ulogu. Milanović pokazuje duboko nerazumijevanje sadašnje infrastrukture EU-a, u kojoj sve leži na višerazinskom upravljanju, a u kojem su regije neizostavna karika', istaknuo je Koprić.

Iako, kaže, nije političar, jasno mu je da je Milanovićeva izjava prije svega motivirana pokušajem da pridobije glasače HDZ-a, protivnika promjene županijske strukture.

'To neće uspjeti. Neka provjeri kako je Ivo Josipović prošao s takvom kalkulacijom. Njegova izjava politički nije produktivna, a stručno je čisti nonsens', zaključio je Koprić.

Inače, prema njegovim istraživanjima, 70 posto od sadašnjih 576 lokalnih i regionalnih jedinica ima manje od 5.000 stanovnika, što se u EU smatra donjom granicom za pružanje minimuma usluga. Koprićeve projekcije govore da bi trebalo opstati samo 120 lokalnih jedinica