...A TURISTI BJEŽE

Hvar i Makarska u otvorenom ratu zbog vode

21.07.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Istočni dio otoka Hvara i dalje je potpuno ovisan o vodonoscima Hrvatske ratne mornarice koji će u utorak poslijepodne iz Ploča ponovno dostaviti oko 350 kubika vode i tako spriječiti potpunu nestašicu. U međuvremenu traje žestoko prepucavanje HDZ-ovog načelnika Sućurja Ivana Slavića i SDP-ovog načelnika Makarske Tonča Bilića, a oni jedan na drugoga prebacuju odgovornost za potpunu turističku i civilizacijsku blamažu

'Još uvijek ne primamo ništa iz Makarske. Tvrde da se radi o tehničkim problemima, ali kad bi samo na jedan ili dva dana smanjili svoju razinu potrošnje te prestali zalijevati parkove i travnjake, sve bi se normaliziralo', tvrdi Slavić. Pet stotina stanovnika svoje općine i još gotovo dvije tisuće turista i vlasnika kuća za odmor pozvao je da troše vodu samo za najnužnije potrebe.

'Ovo je sramota za cijeli hrvatski turizam, a vijest je otišla i u inozemstvo. Stari gosti Sućurja shvaćaju situaciju i znaju da se nalaze na otoku, ali novi otkazuju aranžmane čim shvate da nema vode', kaže Slavić. Po njegovim informacijama, normalizacija opskrbe na Hvaru mogla bi nastupiti tek za nekoliko dana, nakon što se vodom napuni sustav na Makarskom primorju

'Ali oni su na normalnoj razini vode, a nama ne šalju ni kapi i još nas optužuju za politikantstvo! U ovom slučaju ja se ne bavim politikom i nije mi bitno to je crveni, tko plavi, a tko zeleni - bitno je to da ljudi nemaju vodu!', bijesan je Slavić. Još jednom napominje da je cijev za opskrbu Hvara u sustavu postavljena na višoj razini od ostalih, pa u slučaju nestašice oni prvi ostaju bez vode. Poziva da se to promijeni i da se svi stave u jednak položaj.

'Kolega iz Makarske nam savjetuje izgradnju još jedne vodospreme, a nama samo treba normalan i uobičajen protok od pet litara u sekundi. Naša vodosprema u tom slučaju ima kapacitet za puna dva dana potrošnje na najvišoj razini', zaključuje načelnik Sućurja.

Gradonačelnik Makarske Tonči Bilić pak promptno odgovara da nema šanse premjestiti hvarsku cijev nešto niže jer je sve propisano ugovorima.

'Dakle, u ugovoru o isporuci vode dijelu otoka Hvara jasno stoji da im se prosljeđuje višak vode s Makarske rivijere. Problem je to što kolega načelnik ne želi preuzeti odgovornost, već se umjesto toga bavi politikantstvom', kaže Bilić. Tvrdi da je još prije osam godina bilo jasno kako riješiti problem na Hvaru.

'Jednake situacije imali smo 2003. i 2007: tada je održan sastanak svih načelnika, gradonačelnika i direktora komunalnih tvrtki i zaključeno je da bi se ovakve situacije mogle izbjeći jedino gradnjom nove vodospreme s dovoljnim kapacitetom u Sućurju. Kolega Slavić preuzeo je odgovornost i to bi morao znati ili je namjerno prešutio', kaže Bilić.

'Cjevovod može isporučiti samo onoliko vode koliki mu je kapacitet, a on ima svoj tehnički karakter i očekujem da će se sve stabilizirati u srijedu ili četvrtak. Naravno da mi je žao što se sve ovo događa, a moj zamjenik već je pozvao građane na maksimalnu štednju kako bi se spreme što prije napunile do potrebne razine', dodaje makarski gradonačelnik.

Svom hvarskom kolegi i dalje savjetuje gradnju nove vodospreme kapaciteta oko dvije tisuće kubika, odnosno četiri puta veće od postojeće. Taj zahvat košta nekoliko milijuna kuna, a može se financirati i iz europskih fondova.

U Makarskoj su, kaže, upravo izdane dvije građevinske dozvole za dvije vodospreme u rubnim dijelovima grada kako bi se unaprijed spriječilo moguće probleme u opskrbi vodom.