PROTOKOLARNE TRZAVICE

Glogoški se još bori za govor u Kninu 5. kolovoza

21.07.2015 u 13:56

Bionic
Reading

Budući da još uvijek nije došlo do postizanja konačnog dogovora unutar Odbora za obilježavanje Oluje, koji čine predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja, Ureda predsjednice, braniteljskih udruga i gradonačelnice Knina Josipe Rimac, još uvijek se ne zna kako će izgledati protokol središnje proslave obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kao i tko će od uzvanika govoriti, ukoliko protokol uopće dopusti govore

'Još uvijek stojimo na mjestu, no nadam se da ćemo nešto više doznati sutra', ukratko je za tportal kazala kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

Podsjetimo da je na čelu organizacijskog odbora ministar obrane Ante Kotromanović, a čine ga još predstavnik Hrvatskog sabora, predstavnik Vlade, predstavnik Ureda predsjednice, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja, načelnik Glavnog stožera OS RH, predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, umirovljeni stožerni general Petar Stipetić, umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina, umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković te predstavnici gradova Zagreba i Knina.

Predsjednik udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata i jedan od vođa braniteljskog prosvjeda Đuro Glogoški, koji će Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježiti u Kninu, kazao je za tportal kako se nada da će kao jedan od predstavnika braniteljskih udruga održati govor tijekom obilježavanja središnje proslave, 'no samo ukoliko protokol to dopusti'.

Pritom je napomenuo da, budući da još uvijek ne zna cjelokupan program i protokol proslave te hoće li biti jedan od govornika, nema spremljen govor.

Valja napomenuti da dva tjedna prije obilježavanja 20. obljetnice Oluje vojnim mimohodom 4. kolovoza na zagrebačkim ulicama i središnjom proslavom u Kninu dan kasnije još uvijek postoje nedoumice, ali i sukobi oko organizacije i protokola između Vlade RH s jedne te braniteljskih udruga i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s druge strane.

Ulje na vatru doliveno je, naime, prijedlogom Vlade prema kojem u Kninu neće biti govora, pa se sukladno tome javnosti neće moći obratiti ni predstavnici hrvatskih branitelja, a problematično je i nepostizanje konačnog dogovora unutar Odbora za obilježavanje Oluje.

Prema neslužbenim informacijama, ukoliko ne dođe do konačnog dogovora vezanog za govor predstavnika braniteljskih udruga, moglo bi, prema pisanju Večernjeg lista, doći do braniteljskog bojkota državnog protokola proslave u Zagrebu i Kninu. Kako je protokol još uvijek nepoznanica, ne zna se hoće li u Kninu govoriti i hrvatska predsjednica, a ona je, kako neslužbeno doznaje Večernji list, već pripremila oštar govor.

Prema najavama kninske gradonačelnice, proslavi 20. obljetnice Oluje u Kninu moglo bi nazočiti čak 200.000 ljudi, a cjelodnevna proslava završava večernjim koncertom Marka Perkovića Thompsona na stadionu NK Dinara. Paralelne proslave u Čavoglavama, za razliku od prošlih godina, neće biti.