SPRIJEČENA KATASTROFA

Vojni brod dovezao vodu na Hvar nakon 24 sata nestašice!

20.07.2015 u 11:38

Bionic
Reading

Turistička blamaža spriječena je u posljednji trenutak: U ponedjeljak ujutro brod vodonosac je po nalogu ministra obrane dopremio pitku vodu na istočni dio otoka Hvara i tako barem privremeno osigurao normalnu opskrbu nakon 24-satne nestašice. Mještani Sućurja, Bogomolja i ostalih obližnjih mjesta zajedno s turistima upravo su se bili spremali za prosvjed, od kojeg su privremeno odustali

Ovaj dio Hvara opskrbljuje se vodom kroz regionalni vodovod koji se proteže od Makarskog primorja, a načelnik Sućurja Ivan Slavić i dalje je uvjeren da se radi o 'sabotaži'.

'Sumnjam da je problem u tehničkom kvaru jer u tom slučaju ni mjesta na Makarskoj rivijeri ne bi imala vode. A kod njih ni tuševi na plažama nisu zatvoreni! Uostalom, ni danas ne dobivamo dovoljno vode, tek litru po sekundi', obavještava nas Slavić. Kaže da svi građani imaju ustavno pravo na vodu i vjeruje da su Makarani zatvorili dovod kako njih ne bi snašla nestašica.

Vojni vodonosac u ponedjeljak ujutro napunit će vodospremu kapaciteta 500 kubika, no to je tek privremeno rješenje jer je povećana potrošnja na Hvaru. Sustav funkcionira tako da se uz konstantan dotok vodosprema napuni tijekom noći kako bi onda mogle zadovoljiti potrebe u vrijeme najvećeg opterećenja. Smanjen dotok iz Makarske sve je poremetio.

'Količina s vodonosca zadovoljit će današnje potrebe, ali potreban je još jedan kako bismo koliko-toliko normalno funkcionirali', kazao nam je Slavić. On ne očekuje potpunu normalizaciju u opskrbi prije srijede, pod uvjetom da voda iz smjera Makarske poteče u uobičajenim količinama. Traže se i alternativni izvori, crpna mjesta na samom otoku koja prethodno mora analizirati Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Sličan problem, podsjetimo, na istočnom dijelu otoka Hvara zabilježen je i prije sedam godina.

Gradonačelnik Makarske Tonči Bilić rezolutno odbija optužbe o sebičnosti i sabotaži te ih naziva 'konstrukcijama i besmislicama'.

'Otok Hvar je i ovih dana redovno dobivao vodu, samo ne u dostatnim količinama. Problem je u povećanoj potrošnji i na otoku i na Makarskoj rivijeri, pa tehnički nije moguće dostaviti veće količine', tvrdi Bilić.

'Svi imaju problema s opskrbom jer regionalni vodovod nema dovoljan kapacitet za vršna opterećenja u ljetnoj sezoni. Zato na Makarskoj rivijeri postoji nekoliko vodosprema koje osiguravaju dovoljnu količinu kako se ovakve stvari ne bi događale. Znam da imaju jednu i na Hvaru, ali očito je rješenje u tome da sagrade još jednu', kaže gradonačelnik Makarske za tportal.

'Konkretno, kod nas nestašica trenutno prijeti u mjestima Igrane i Drašnice, a činimo sve da se to ne dogodi', kaže Bilić.