ZATIRANJE HRVATSKOG SPORTA

Mornar tone sve dublje u kaljužu s Olimpijskim odborom

15.07.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ministar Vedran Mornar nastavio je protuzakonito isplaćivati desetke milijuna kuna Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO), a te su isplate početkom lipnja dosegnule čak 54 milijuna kuna. Program, prema kojemu bi HOO legalno mogao do novca iz Državnog proračuna, Uprava za sport Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) još uvijek nije odobrila. To, međutim, nije spriječilo Mornara da ispunjava zahtjeve HOO-a koji i dalje tim novcem financira propali projekt Sportske televizije zbog kojega se HOO-ov račun nedavno našao i u blokadi

I dok glumata kako njegovo ministarstvo nema 176.000 kuna za Oskar znanja i moralizira o štednji, ministar Vedran Mornar, unatoč činjenici da HOO-u nadležna Uprava za sport nije odobrila program prema kojemu može ostvarivati pravo na sredstva iz Državnog proračuna, milijune kuna prebacuje na račun HOO-a koji vodi Zlatko Mateša.

Program HOO-a ne dobiva zeleno svjetlo jer sredstva i dalje troši na Sportsku televiziju za koju Uprava za sport i Hrvatski sabor smatraju da nije javna potreba u sportu. Zbog sportske televizije, HOO-u je dvije godine zaredom Sabor odbacio izvještaj, ali to ne znači ništa ministru Vedranu Mornaru koji i dalje izdašno, 'diskrecijskom odlukom' financira HOO bez obzira na činjenicu da se sredstva troše nenamjenski.

Štoviše, dokumenti koje tportal ima u posjedu pokazuju kako je HOO uredno izvijestio ministra da su novac dobiven od početka godine trošili i na spornu SPTV, koji nije javna potreba u sportu.

Istovremeno, kratkoročne obveze Sportske televizije, odnosno HOO-ove tvrtke HOO TV, u nekoliko su se godina udvostručile, a 2014. nadmašivali su 41,5 milijuna kuna. I to nije sve! Hrvatski olimpijski odbor jamčio je za kredit od 33,6 milijuna kuna koji je HOO TV 2011. podigao u Privrednoj banci Zagreb. Budući da HOO TV d.o.o. ne podmiruje svoje obveze po tom kreditu, u lipnju je na jedan dan bio blokiran račun Hrvatskog olimpijskog odbora kako bi PBZ naplatio jednu od nenaplaćenih rata kredita. Naplaćena je od sredstava namijenjenih za javne potrebe u sportu. Ništa od toga, međutim, nije spriječilo ministra Mornara da i dalje doznačuje milijune kuna HOO-u. Prema podacima Poslovne Hrvatske, HOO TV od osnivanja generira gubitke, a one su sad već na razini 80 posto izdvajanja države za godišnje programe HOO-a

Lalovac nije spreman na dogovor, Mornar tvrdi suprotno

Pitali smo ministra Mornara zna li za jamstva koja je HOO izdao za kredite SPTV-a, odnosno za HOO TV, koja prema javno dostupnim podacima posluje s gubicima te što će poduzeti ako HOO uđe u dugotrajniju blokadu, odnosno ugrožava li ovakvim poslovanjem HOO opstanak i razvoj sporta u Hrvatskoj. Odgovor glasi kako činjenica da je HOO jamac za tri kredita SPTV-a te da je solidarni jamac za jedan kredit predstavlja rizik vezano za financiranje javnih potreba u sportu i da je zbog toga Ministarstvo od HOO-a zatražilo detaljan uvid u financijska izvješća te u dogovoru s Ministarstvom financija traži rješenje za nastalu situaciju. Nastavak plaćanja mimo odobrenog programa Mornar pokušava opravdati tvrdnjama kako time spašava hrvatski sport?!

Mornar tvrdi da s Ministarstvom financija traži rješenje za probleme HOO-a, a dokumenti koje tportal.hr ima u posjedu pokazuju kako ministar Boris Lalovac nije spreman ni na kakav dogovor oko rješavanja kreditnih obaveza HOO TV-a. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša od njega je, naime, tražio da se preostali dug od 36 milijuna kuna Sportske televizije (HOO TV d.o.o.) prema PBZ-u Bože Prke (bio je i ministar u Matešinoj vladi) reprogramira do 2026., a da kreditne obaveze u cijelosti preuzme Hrvatski olimpijski odbor?! Lalovac nije pristao na taj aranžman i uputio je Matešu na MZOS Vedrana Mornara jer je ono nadležno odgovoriti na pitanje spada li financiranje SPTV-a odnosno preuzimanje kreditnih obaveza u javnu potrebu sporta.

Podsjetimo, upravo zbog financiranja Sportske televizije, za koja su Hrvatski sabor i Uprava za sport utvrdili da nije javna potreba sporta, HOO-ova izvješća dvaput su odbačena, a nikako im ne prolazi ni program za 2015. Unatoč tome, dakle, ministar Mornar velikodušno im doznačuje desetke milijuna kuna.

Stečaj, USKOK i sumnjivi aranžmani

Za Hrvatski olimpijski odbor SPTV je postao veliko opterećenje, o čemu svjedoči i dopis Privredne banke Zagreb od 2. srpnja ove godine u kojem ih obavještavaju da su neplaćene rate kredita za HOO TV d.o.o. (SPTV) narasle na 9,5 milijuna kuna, a neplaćene su više od 300 dana. PBZ predlaže HOO-u da u cijelosti postane korisnik kredita HOO TV-u 0d 33 milijuna kuna plus kamate (SPTV-u). U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta pak tvrde kako oni imaju 'saznanja o tomu da su se HOO i banka dogovorili da se do daljnjega ne provodi ovrha nad sredstvima namijenjenima za javne potrebe u sportu'. Kako su mogući takvi dogovori i kako je moguće da za njih ministar Mornar zna i po njima postupa?
SPTV ne podmiruje svoje obaveze ni prema dobavljačima, ni prema državnom poduzeću Odašiljači i veze, a niti prema Poreznoj upravi. I u vrijeme dok ovo pišemo, račun im je u blokadi (PBZ), a od osnutka bio je blokiran 510 dana. Posve je nejasno zašto nitko ne pokreće stečajni postupak te tvrtke za koju je odavno posve jasno da više nije u stanju plaćati svoje obaveze.

Prema neslužbenim informacijama, USKOK češlja poslovne aranžmane oko SPTV-a. Nejasno je i zašto ministar Mornar uporno ispunjava zahtjeve HOO-a i doznačuje im novac iako time krši zakone i uredbe ove države, ali i odluke Uprave za sport ministarstva koje vodi. Iako smo nedavno upozorili da Mornar krši zakon isplatama HOO-u, on nije prestao s tom praksom niti ga je njegov šef premijer Zoran Milanović u tome pokušao zaustaviti.

Može li itko tom skandaloznom poslovno-političkom aranžmanu ministra Mornara i HOO-a stati na kraj?