MILANOVIĆEV SAVJET SPLITSKIM STUDENTIMA

'Idite vani, u Zapadnu Europu'

13.07.2015 u 14:18

Bionic
Reading

'Mi smo bolja zemlja nego što o sebi mislimo, odnosno bolja od onoga što o sebi govorimo', zaključio je premijer Zoran Milanović u Splitu, gdje se sastao s vodstvom sveučilišta i potom protokolarno označio početak projekta postakademskog zapošljavanja

Sama svrha Milanovićevog posjeta nije baš sasvim jasna i čini se da je glavni motiv bilo paradiranje pred kamerama: novinari su puna dva sata trčali za njim dok je obilazio studentski dom nedavno nazvan po Franji Tuđmanu, Sveučilišnu knjižnicu i novu zgradu triju fakulteta koja već sedam godina čeka nekoliko milijuna kuna kako bi konačno mogla biti dovršena. Odbio je davati izjave i prezrivo zaobilazio mikrofone.

U kraćem govoru pred studentima uključenim u projekt postakademskog zapošljavanja Milanović je objašnjavao da se upravljanje može učiti, ali nikada potpuno naučiti te da je kao premijer često u situaciji da 'između dviju relativno loših solucija mora izabrati onu manje lošu'.

Objašnjavajući da je Hrvatska bolja zemlja nego što o njoj govorimo, ustvrdio je da smo već desetljećima zemlja srednjeg i višeg srednjeg dohotka te da nikada nismo bili sirotinja i treći svijet - nego gornji dio drugog svijeta.

'To je bilo tako još prije četrdeset godina. U međuvremenu smo izborili svoju državu, što je jak mehanizam, ali nažalost smo više-manje ostali na pozicijama otprije četiri desetljeća. Svijet je borba za status, pozicije i zaradu - pa vidite što Grci rade kako bi dobili vrlo malo ili ništa', kazao je Milanović i potom krenuo u reminiscencije svojih susreta s iseljeničkim zajednicama na rubovima Južne Amerike i Pacifika.

'Ljudi su bili hrabri, žilavi, poduzetničkog duha, avanturisti. Vucite to naprijed, imate gene pobjednika', poručio je studentima savjetujući im da barem godinu dana školovanja odrade u Zapadnoj Europi.

'Idite vani! Zapadna Europa zvuči ambiciozno jer je skuplja, ali uz dužno poštovanje, ondje ćete naučiti više nego u Istočnoj. Idite tamo gdje su bolji od vas i od mene, takvih još ima, u kontaktu s njima stizat ćete razliku i na koncu ćemo kroz možda dvije generacije biti isti', kazao je premijer.

Potvrdio je da je vodstvo Splitskog sveučilišta 'besramno lobiralo kako bi se riješio problem nedostatka kadra i nekoliko milijuna kuna za dovršetak zgrade triju fakulteta i uređenje studentske menze'.

Potom se zaputio u Sinj, ovaj put automobilom.