HDZ TVRDI

'Vlada i Sabor nisu dali dovoljno pozornosti Srebrenici'

11.07.2015 u 12:16

Bionic
Reading

Povodom 20. obljetnice ratnog zločina u Srebrenici oglasila se i najveća oporbena stranka HDZ, koja je u priopćenju javnosti 'snažno podržala osudu genocida sadržanu u rezoluciji Europskog parlamenta i drugih međunarodnih institucija'

'Budući da je Hrvatska u velikosrpskoj agresiji pretrpjela ogromne zločine, politička i moralna obveza naše države je da podrži svaku osudu srebreničkog genocida kao upozorenje da se takav zločin u Europi i svijetu više nikad ne smije ponoviti. Zato izražavamo žaljenje i ocjenjujemo velikim propustom što ni Hrvatski Sabor ni Vlada nisu ovoj tragičnoj obljetnici dali veću pozornost i na taj se način priključili gotovo općesvjetskoj osudi tog zločina genocida', stoji u priopćenju HDZ-a.

Takva osuda Sabora i Vlade važna je, kažu u HDZ-u, jer je upravo Hrvatska svojom vojno-redarstvenom akcijom Oluja i potpunim porazom vojske tzv. Krajine spriječila sličan genocidni zločin koji je prijetio opkoljenom Bihaću.

'To je važno napomenuti upravo uoči obilježavanja 20. obljetnice Oluje i njenih uzastopnih upornih osporavanja iz Srbije. U Oluji je iskazan ne samo njezin oslobodilački značaj za Hrvatsku, nego i humanitarni karakter, jer je s jedne strane spriječen mogući genocid u Bihaću, a s druge strane omogućen nesmetani i od vlasti tzv. Krajine organizirani egzodus hrvatskih Srba s tog okupiranog područja', kaže se u priopćenju HDZ-a.

Podsjetimo, u Memorijalnom kompleksu u Potočarima održava se danas komemoracija povotom 20. obljetnice genocida u Srebrenici. Na komemoraciji sudjeluju mnoga svjetska izaslanstva, a Hrvatsku predstavljaju predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Što se tiče Sabora, predsjednik Sabora Josip Leko u petak je na početku zasjedanja pozvao zastupnike da minutom šutnje odaju počast poginulima u Srebrenici te je progovorio par riječi. Zastupnicima se obratio i zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić.