GRAĐANI PITAJU, STRUČNJACI ODGOVARAJU

Mnogi se žale na najezdu komaraca: Ima li opasnosti od zaraznih bolesti?

12.07.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Ovo je vrlo pogodna godina za razmnožavanje komaraca zbog visokih temperatura i kiša, smatraju stručnjaci iz Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, napomenuvši kako će ove godine najviše uboda zadati tigrasti komarci, no iako se čini da su ovog ljeta ti 'leteći krvopijci' napasniji nego inače, biolozi tvrde da stanje nije zabrinjavajuće. Stručnjaci nas također uvjeravaju kako nema potrebe za panikom i kada su u pitanju komarci koji prenose tzv. virus Zapadnog Nila, a koji se često spominje u medijima čim nastupi 'sezona uboda'. No građani diljem Hrvatske žale se kako su komarci opstali unatoč zaprašivanjima na lociranim žarištima na kojima je izmjerena njihova povećana brojnost, osobito onima uz rijeke, jezera i šume

Koliko je situacija nepodnošljiva, kako se čini prema zabrinutim građanima, ponajviše govori najezda komaraca u Zagrebu i Sisku, a u potonjem gradu čak je osnovana grupa 'Plik na pliku na djeci u Sisku' na Facebooku, koja okuplja tisuću članova i na kojoj ogorčeni Siščani objavljuju fotografije djece s ubodima koji ne izgledaju nimalo bezazleno. Stanovnici Siska i okolice u tolikoj su mjeri zabrinuti da su nedavno zatražili pomoć i Vlade kako bi se komarcima stalo na kraj.

Slična je situacija i u Zagrebu, posebno na području Jaruna, Trnja, Borovja, Novog Zagreba i Maksimira, koji se nalaze u blizu Save i jezera Bundek, te na širem području Sesveta i Velike Gorice, u čijoj se blizini nalaze brojne šoderice. Broj uboda komaraca narastao je na čak stotinjak u jednoj minuti, a pojedini Zagrepčani požalili su se na burne alergijske reakcije, osobito kod djece, pa se posumnjalo kako su gradove napali rojevi novih, opasnijih vrsta komaraca. Ipak, stručnjaci su to demantirali navodeći da nisu zabilježene nove vrste komaraca te da će se njihovi napadi smanjivati ukoliko tijekom ljeta ne bude obilnijih padalina. Pored toga, ove godine komarce se zaprašivalo nakon što je izmjereno 10 uboda u minuti, iako Svjetska zdravstvena organizacija predlaže tretiranje kada se bilježi 15 uboda u minuti.

Unatoč svim poduzetim mjerama opreza, ove godine Zagrepčani bi mogli biti na meti tigrastih komaraca koji su se u glavnom gradu po prvi puta pojavili prije 11 godina. Zabrinjavajuće je to što se njih tretira kao domaće komarce, a njih je puno teže kontrolirati jer su im legla puno manja i teže se pronalaze. Ta vrsta komaraca puno je agresivnija i aktivni su 24 sata. Iako zasad nema pojava zaraznih bolesti, ipak se bilježi nekoliko izdvojenih slučajeva, osobito na području Osječko-baranjske županije, u kojima se kao posljedica uboda te vrste komarca pod kožom čovjeka nastanio parazit koji se inače pojavljuje kod pasa.

Kako doznajemo od epidemiologa u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, tigrasti komarci potencijalni su prenositelji virusa chikungunya. Simptomi zaraze tim virusom podsjećaju na simptome gripe, no pored visoke temperature, glavobolje, slabosti te bolova u mišićima i zglobovima pojavljuje se i osip. Lijeka protiv ovog virusa zasad nema pa se zaraženi liječe simptomatski, snižavanjem temperature. Smrtnost je niska i kreće se ispod jedan posto oboljelih, a kao preventiva se preporučuje zaštita od uboda komaraca kakva se primjenjuje zbog malarije i drugih bolesti koje prenose tropski komarci. Dosad, iako je bilo sumnji u pojavu tog virusa u Hrvatskoj, svi laboratorijski nalazi bili su, srećom, negativni.


Budući da se za vrijeme sezone uboda komaraca u medijima učestalo govori o pojavama sve opasnijih vrsta, osobito onih koji prenose virus Zapadnog Nila, doc.dr.sc. Mirta Sudarić Bogojević iz Instituta za biologiju u Osijeku, 'europskoj prijestolnici komaraca', pojašnjava kako spomenuti virus u najgorem slučaju izaziva upalu mozga (encefalitis) i upalu moždanih ovojnica (meningitis), a prenose ga zaraženi komarci. Otkriven je 1937. u uzorku krvi žene iz regije Zapadnog Nila u Ugandi. Otad se ova bolest proširila po gotovo čitavom svijetu, uključujući Afriku, Europu, Bliski istok, središnju Aziju te SAD. 'U Hrvatskoj je cirkulacija virusa Zapadnog Nila već otprije detektirana u populaciji konja, a u ljeto 2012. zabilježeni su slučajevi infekcije ljudi. Virus Zapadnog Nila prenosi se na ljude preko uboda zaraženog komarca, najčešće iz roda Culex, a uzročnik je pronađen i u komarcima roda Anopheles i Aedes. Naime, komarac se inficira prilikom uboda zaraženih ptica u kojima se zapravo virus replicira. Ono što je bitno naglasiti jest da se virus Zapadnog Nila ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a gotovo nije moguć ni prijenos sa zaraženih ptica na čovjeka bez uboda komarca', kazala je biologinja, napomenuvši kako nema mjesta strahu od epidemije.

Kao jednu od najboljih mjera individualne zaštite od uboda komaraca stručnjakinja savjetuje organiziranje svojih aktivnosti na otvorenom izvan vremena njihove najveće aktivnosti, u zoru i u sumrak.
U suprotnom, u područjima velikog broja komaraca treba nositi dugačke hlače i rukave, s naglaskom na svjetlije boje koje manje privlače komarce.

'Kada je nužno, treba koristiti sredstva koja odbijaju komarce, točnije repelente koji dolaze u obliku krema, sprejeva ili tekućina koje se izravno nanose na kožu prema uputama za njihovo korištenje. Ključan aktivni sastojak u repelentima jest N,N-diethyl-3-methyl benzamid (DEET), ulje blijedožute boje koje odbija komarce zbog svog mirisa', kazala je Sudarić Bogojević, dodajući kako postoje i prirodni repelenti bazirani na mješavinama eteričnih ulja kao što su geranij, limunska trava, lavanda, bosiljak, metvica i eukaliptus.

U zatvorenom prostoru preporučuje se fizička zaštita, odnosno postavljanje mreža na prozore i vrata (komarnici) te kemijska zaštita prostora u vidu različitih repelenata u obliku tableta ili tekućina namijenjenih aparatima na struju i mirisnih svijeća na bazi eteričnih ulja citronele. Mirisne svijeće, uljne lampe i zapaljene baklje s eteričnim uljima također su dobar izbor za okućnice i vrtove. Osim toga, na terase je moguće postaviti ventilatore koji će onemogućiti aktivan let komarcima do ljudi kao potencijalnih domaćina.

Pored toga, budući da je za razvoj komaraca neophodna voda, biologinja preporučuje uklanjanje legala komaraca odnosno stajaće vode na način da se uklone svi predmeti i posude u kojima bi se voda, osobito kišnica, mogla zadržati danima i time postati idealno mjesto razvoja ličinki, a potom i odraslih komaraca. Također, potrebno je redovito mijenjati vodu u posudama za cvijeće i fontanama, čime se mogućnost 'zujajućeg terora' bitno smanjuje.