ŽIVI ZID 'NE ŽELI SUDJELOVATI U SPLETKAMA'

Cvjetkovići mirno predali dom i krenuli na Markov trg

10.07.2015 u 14:57

  • +24

Deložacija obitelji Cvjetković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/

Bionic
Reading

Obitelj Cvjetković mirno je predala svoj dom u posjed ovrhovoditelju i potom prosvjedovala na Markovu trgu nakon što je ranije zatražila da se Živi zid povuče s obzirom na to da su pristali mirno predati svoj dom, koji je potom poručio da 'ne želi sudjelovati u nikakvim spletkama, klopkama i čudnim dogovorima ili hdzsdp igrokazima'

Obitelj Cvejtković prosvjedovala je na Markovu trgu tražeći od saborskih zastupnika da se zauzmu za hrvatske građene jer je, tvrde, riječ o pravnom kriminalu, kojega se mora jednom u Hrvatskoj raskrinkati. U međuvremenu ih je primio i predsjednik Sabora Josip Leko, ali sa sastanka su izašli razočaranih lica.

Što se tiče smještaja nakon što su u šestom pokušaju uspješno deložirarni iz doma na zagrebačkom Bukovcu, deveteročlana obitelj zasad nema rješenje, ali se pouzdaju u dobre ljude te se nadaju da će njihov slučaj poslužiti kao primjer da se zaštiti sve ostale građane.

Da se Živi zid povuče, zatražio je Tomislav Cvjetković da ne bi došlo do sukoba između prosvjednika i policije, a odvjetnik obitelji, Vladimir Gredelj, najavio je da će s ovim slučajem ići i do suda u Strasbourgu. Marija Cvjetković kazala je da je obitelj još jučer odlučila da će mirno predati svoj dom ovršiteljima i najavila da sada odlaze prosvjedovati na Markov trg, gdje je prosvjed i prijavljen.

'Živi zid ne želi sudjelovati u HDZSDP spletkama'

Nakon što je obitelj Cvjetković odlučila mirno predati ovršiteljima svoj dom, Živi zid se demonstrativno pokupio uz uvrede i psovke, javio je HTV te su na Facebooku objavili da 'ne žele i nikad neće sudjelovati u nikakvim spletkama, klopkama i čudnim dogovorima ili hdzsdp igrokazima'.

Živi zid ne želi i nikad neće sudjelovati u nikakvim spletkama, klopkama i čudnim dogovorima ili hdzsdp igrokazima....

Posted by Živi zid on Friday, 10 July 2015


Premda je bila zakazana za devet sati ujutro, deložacija obitelji Cvjetković, i to već šesti pokušaj, počela je oko 11 sati i završila za 20-ak minuta. Inače, pristup njihovoj kući je bio otežan, gotovo onemogućen od ranoga jutra, javljali su aktivisti Živoga zida, koji su s obitelji proveli noć i dočekali jutro, a još deseci njih stigli su autobusima iz cijele Hrvatske na zagrebački Bukovac kako bi u deložaciji spriječili policiju, koja je, tvrdi Živi zid u potpunosti vozilima blokirala prilaz domu obitelji Cvjetković.

Obitelj Cvjetkovića odlučila je mirno predati svoj dom u posjed ovrhovoditelju i zatražila da se Živi zid povuče.

Posted by Živi zid on Friday, 10 July 2015

Dok je ispred doma Cvjetkovićevih 150 aktivista Živog zida pjevalo 'Moju domovinu' uz glazbenu podlogu i skandiralo 'Pravo na dom!' i 'Dom je nepovrediv!' te pozivalo policiju 'Stanite uz nas!', policija se približila ogradi na Bukovcu, a na Markovu trgu 20-ak interventnih policajaca postavilo je ogradu s obzirom na najave da na Trg zbog deložacije, bez obzira na ishod, stižu obitelj Cvjetković i aktivisti Živog zida.

Pred kuću obitelji Cvjetković stigao je i kupac kuće Boris Žibrat s odvjetnikom Ivanom Kobašem dok je Marija Cvjetković pregovarala s ovrhovoditeljem. Pristigla je također i sutkinja Marija Karađole, čije je izuzeće tražio odvjetnik Cvjetkovićevih Vladimir Gredelj. Istovremeno, bivalo je sve više policije oko kuće obitelji Cvjetković.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala je oko deset sati Vesnu Balenović, ustvrdila je ova povjerenica za zviždače, da obiđe dom obitelji Cvjetković, no policija ju je tek naknadno propustila u dvorište kuće. Međutim, aktiviste nije impresionirala. Balenović je kazala da je predsjednica u ožujku zatražila očitovanje Ustavnog suda, a do danas nije dobila odgovor.

Živi zid je na svojoj Facebook stranici postavio link za livestream pokušaja deložacije.

Krenuo livestream!

Posted by Živi zid on Thursday, 9 July 2015


'Grabar-Kitarović pruža tek tapšanje po ramenu dok ispija šampanjac s Pusić'

'Slanje Vesne Balenović na deložaciju obitelji Cvjetković kao vaše predstavnice skupa s porukama 'podrške' nije dovoljno da se deložaciju spriječi. Toga ste i sami svjesni, vaša podrška žrtvama deložacija bila je i ostala na riječima, samo ih sada za razliku od vremena predsjedničke kampanje ne upućujete vi osobno nego putem drugih osoba koje govore u vaše ime. Toliko o vašem liku i djelu, time ste poslali poruku i svim ostalim obiteljima koje čeka deložacija o tome što mogu očekivati od vas kada im bude najteže - tapšanje po ramenu i 'ja sam uz vas' parole, dok u isto vrijeme u hotelu ispijate šampanjac s Vesnom Pusić. Hvala vam na (ne)iskrenoj podršci', poručio je Živi zid, čiji su aktivisti učestalo skandirali i 'Ne damo Vukovar'.

Ipak, Živi zid smatra da je 'ovime predsjednica potvrdila da su deložacije političko pitanje i da se mogu zaustaviti intervencijom s najviše razine. Također, ovime je potvrđeno da je Živi zid u pravu kada se poziva na 34. članak Ustava RH, koji kaže da je dom nepovrediv'.

Osim članova Živog zida ispred doma obitelji Cvjetković bili su i sindikalisti Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, te Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, koji su apelirali na svoje članove i druge dobre ljude da im se pridruže u podršci ugroženoj obitelji.

Obitelj se okupila i molila prije početka deložacija, a Tomislav Cvjetković zamolio je sve prisutne za dostojanstvo u obrani njihovog obiteljskog doma.

Okupljena masa u nakani da spriječi interventnu policiju u pokušaju deložacije, pjevala je i slagala drvene grede.

Skandiranje okupljenih građana.

Posted by Živi zid on Thursday, 9 July 2015

Iako je deložacija bila zakazana za devet sati, Živi zid je izvijestio na svojoj Facebook stranici oko sedam sati izvijestio kako je s obzirom na policijsku blokadu prilaz moguć samo pješice nakon što je policija stigla nešto iza šest sati ujutro.

Ustavni sud, podsjetimo, odbio je ustavne tužbe koju su podnijeli članovi obitelji Cvjetković i njihovi odvjetnici kako bi osporili odbijanje prijedloga da se odgodi ovrhu i spriječi deložaciju iz njihova doma.

Cvjetković: Bez obzira na ishod, idemo na Markov trg

Bez obzira na današnji ishod Marija Cvjetković najavila je da tijekom dana planiraju prosvjed na Markovu trgu, javio je HRT, a s obzirom na to da i da tvrde kako na terenu nema drugih medija, obitelj Cvjetković smatra da je nastupila cenzura jer su postali 'politički problem'.

Snimatelji, fotografi i novinari par sati su stajali iza policijske vrpce pedesetak metara od dvorišta pa su aktivisti stoga skandiral i i 'Pustite medije!' te 'Slobodna Hrvatska!'

Odvjetnik obitelji Cvjetković Vladimir Gredelj je, iako se na naslovnicama portala stanje pratilo iz minute u minutu, doduše, preko livestreama Živog zida, poručio:  'Kad ne dopustite novinarima da prate događaj i informiraju široku javnost, to je onda ozbiljna cenzura, vrlo ozbiljna kriza medija i razlog da se institucije zabrinu kuda ta država putuje'.

Gredelj je ranijeuputio predsjedniku zagrebačkog Općinskog suda u Novom Zagrebu Nikoli Ramušćaku zahtjev za izuzećem sutkinje Marije Karađole, a u zahtjevu piše da mu 'nije namjera opstruirati rad suda i onemogućiti deložaciju, nego je riječ o očajničkom pokušaju da svojim strankama, djeci i unuku obitelji Cvjetković omogućim elementarna ljudska prava koja im pripadaju Temeljem Konvencije o ljudskim pravima, a to je da o njihovim pravima i interesima odlučuje neovisan i objektivan sud'.

Gredelj smatra nužnim utvrditi je li sudac koji odlučuje o deložaciji nepristran i objektivan ili bez ikakvog osjećaja za pravdu po svaku cijeni nastoji djecu, od kojih jedno ima godinu i tri mjeseca, izbaciti na ulicu.

Postupak se na sudu vodi više od 15 godina, tvrdi odvjetnik druge strane dodajući da Cvjetkovići već više od pet godina usprskos pravomoćnim presudama odbijaju predati nekretninu u posjed njezinom vlasniku koji ju je kupio na javnoj dražbi.

Cvjetkovići, međutim, upozoravaju kako je riječ o pravosudnom kriminalu u kojem suci zbog svoje pristranosti nisu obavili posao kako treba.