OPORBENI ČELNICI

Prioritet kriza, a ne ustavne promjene

10.10.2009 u 17:47

Bionic
Reading

Ustavne promjene u ovom trenutku nisu prioritet. Prioritet su ekonomska kriza i kresanje javne potrošnje, a vremena za izmjene Ustava prije ulaska Hrvatske u EU ima dovoljno

'Ne donose se izmjene Ustava svaki dan i nije dovoljna samo jedna politička opcija da bi se one izglasale. Za to je potreban širi konsenzus i dijalog svih političkih opcija u parlamentu.

Zato pozivamo Vladu da ne žuri, da razmotre naše prijedloge koje ćemo predstaviti u ponedjeljak i da zajedno donesemo promjene Ustava kako bi Hrvatska spremna mogla dočekati ulazak u Europsku uniju', istaknuli su predstavnici triju oporbenih stranaka na zajedničkom sastanku u hotelu Orion u Horvatskom kraj Ivanca.

Predsjednici SDP-a i IDS-a, Zoran Milanović i Ivan Jakovčić, te potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić koja je mijenjala predsjednika te stranke Radimira Čačića koji se ispričao zbog bolesti, okupili su se u Varaždinskoj županiji kako bi razgovarali o programu buduće Vlade RH, aktualnom trenutku u Hrvatskoj i o potezima koje je potrebno povući kako bi Hrvatska spremna dočekala ulazak u EU, piše Jutarnji list.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović istaknuo je da su oporbene stranke dobile poziv Vlade RH na razgovor o izmjenama Ustava koji bi se trebao održati u ponedjeljak, samo nekoliko dana prije nego bi se glasovanje o izmjenama Ustava RH trebalo naći na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora.

'I tim potezom Vlada RH pokazuje svoju neozbiljnost u donošenju izmjena Ustava. Pozvali su nas na razgovor par dana prije glasovanja samo kako bi mogli reći da su razgovarali s nama, a ne kako bi održali ozbiljan dijalog, jer za to nema vremena. Vlada previše žuri i forsira izmjene Ustava, pa im se potkralo i nekoliko pogrešaka.

U preambulu Ustava uključeni su tako Bošnjaci i Slovenci kao nacionalne manjine, ali ne i Romi kojih ima puno u Hrvatskoj i koji su također nacionalna manjina. O tome treba razgovarati, ali to je nemoguće ako razgovaramo u ponedjeljak, a glasuje se u srijedu',  istaknuo je Milanović.

Predstavnici oporbe razgovarali su i o programu buduće Vlade RH koju bi, prema njihovim riječima, trebali činiti HNS, SDP i IDS. Predstavnici tih stranaka poručili su da sadašnja Vlada nije dorasla trenutku te da su 'sad i odmah' spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

'Ne želimo nespremni dočekati dolazak na vlast, zato i održavamo ove sastanke kako bismo, kad izborimo pobjedu na izborima, odmah bili spremni preuzeti odgovornost. Ova Vlada nema perspektive i zato bi bilo najbolje da se odmah raspišu izbori. Mi smo bolji i okupit ćemo Hrvatsku na platformi 'Nema više po starom'.

Imamo nove ideje i nove planove i planiramo novu Hrvatsku', poručili su na kraju Milanović, Jakovčić i Pusić.