AFERA DINAMO

Tomislav Svetina - odani Mamićev vojnik kontroverzne prošlosti

08.07.2015 u 06:53

  • +4

Tomislav Svetina

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Tomislav Svetina, glavni direktor GNK Dinamo preuzeo je sve konce vođenja kluba nakon što su izvršni predsjednik Zdravko Mamić i sportski direktor i trener Zoran Mamić privedeni u istražni zatvor u antikorupcijskoj operaciji policije i USKOK-a koji ih sumnjiče da su nogometnom klubu iz Zagreba počinili štetu koja se mjeri u desecima milijuna kuna

Odmah nakon uhićenja braće Mamić, Svetina je preko službenih internetskih stranica Dinama poručio kako u organizacijskom smislu i redovnom poslovanju kluba neće biti promjena.

'Do sada je sve u klubu također bila timska priča, a tako će biti dalje. Potpisnici i odgovorne osobe smo i dalje predsjednik kluba Mirko Barišić, financijski direktor Matej Škegro i ja kao glavni direktor. U svakodnevici se ništa se ne mijenja i svi će nastaviti raditi svoj posao', napisao je Tomislav Svetina.

Glavni direktor kluba priznao je da su ih sve u klubu uhićenja braće Mamić pogodila. 'Nije ugodno kada po uredu hodaju djelatnici PN USKOK-a, kada se ovakve stvari događaju osobama s kojima svakodnevno radite. To nas je sve pogodilo, ali cijeli klub stoji iza Zorana i Zdravka i vjerujem da će se tvrdnje USKOK-a i DORH-a pokazati neutemeljenima', poručio je odmah nakon pritvaranja Svetina.

Budući da predsjednik kluba Mirko Barišić tu funkciju više shvaća kao počasnu nego operativnu, posve je jasno da je Svetina postao najviše pozicionirani dužnosnik kluba na kojeg je spala odgovornost operativnog vođenja kluba.

Za sada je neupitnom gazdi Dinama Zdravku Mamiću određen jednomjesečni pritvor, a ako situacija potraje, imat ćemo situaciju sličnu onoj kada je zagrebački gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iz Remetinca nastojao zadržati potpuni uvid u vođenje kluba. Svetina se do sada pokazao kao odani vojnik i u Dinamu bi bilo iluzorno očekivati slučaj Sandre Švaljek; više će to sličiti slučaju Vesne Kusin. Pred Dinamom je važno razdoblje jer klub kreće u borbu za Ligu prvaka u natjecateljskom planu, a upravo je i započet proces privatizacije kluba.

Tko je Tomislav Svetina?

Svetina: Obratite se glasnogovornici

Komentar smo potražili i od glavnog direktora GNK Dinamo Tomislava Svetine koji nas je ljubazno uputio da se za sve informacije obratimo glasnogovornici kluba Sandri Špičić. Na naš pismeni upit ni od glasnogovornice Špičić nije stigao nikakav odgovor.

U Dinamo je Svetina došao prije tri godine s mjesta član uprave državnog monopoliste za igre na sreću, Hrvatske lutrije uskočivši u fotelju Damira Vrbanovića, čovjeka od najvišeg povjerenja Dinamova gazde, također uhićenog u operaciji USKOK-a s braćom Mamić. Mjesto glavnog direktora Dinama upražnjeno je nakon što je Vrbanović poslan u Hrvatski nogometni savez (HNS) štititi interesa Zdravka Mamića. Prema pisanju medija Svetina je 2008. bio osuđen zbog prevare svojih bivših klijenata za 50.000 eura, ali presuda nikada nije postala pravomoćna.

Tijekom odvjetničke karijere klijent aktualnog glavnog direktora Dinama Tomislava Svetine bio je nogometni menadžer Dino Pokrovac koji je ubijen pod još nerazjašnjenim okolnostima. Zanimljivo je da se na stranicama Hrvatske odvjetničke komore u imeniku odvjetnika ne može pronaći ime Tomislava Svetine iako se u toj bazi podataka nalaze svi odvjetnici koji djeluju na području Republike Hrvatske.

Dakle, Pokrovac je bio menadžer bivšeg hrvatskog reprezentativca Nike Kranjčara. Kontroverzni nogometni menadžer nedugo nakon odlaska Dinamovog kapetana u redove najljućeg rivala ubijen je u hodniku svoje zgrade, a zločin nikada nije razriješen.
Udovica pokojnog Pokrovca preko suda od Hajduka i nogometaša Kranjčara potražuje 600 tisuća eura koje su navodno ostali dužni menadžeru za posao koji je obavio prilikom realizacije transfera igrača iz Dinama u Hajduk. Navodno postoji dokumentacija po kojoj je novac trebao biti isplaćen Pokrovčevoj offshore tvrtci Finaco, registriranoj u američkoj saveznoj državi Delaware, u kojoj je tada Tomislav Svetina bio ovlaštena osoba. Svetina je u svibnju ove godine svjedočio u slučaju Pokrovac gdje je stao na stranu obitelji pokojnika potvrdivši opravdanost njihovih potraživanja. Presuda u tom slučaju još nije donesena.

Spomenimo još na kraju da je Slobodna Dalmacija pisala da je Svetina u mladosti bio žestoki navijač Hajduka, a nakon što je postao direktor Dinama, nekoliko se puta žestoko verbalno obračunavao sa splitskim klubom.