GRABAR KITAROVIĆ U SLAVONIJI

'Nadam se da ćemo jesti kruh od hrvatskog žita'

07.07.2015 u 15:18

  • +4

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović isprobala novi kombajn

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, uoči sastanka s čelnicima Hrvatske poljoprivredne komore, sudjelovala u žetvi na obiteljskom gospodarstvu Vrakić u mjestu Magić Mala u općini Nova Kapela Brodsko-posavske županije.

Predsjednica je tom prilikom s vlasnikom imanja Antunom Vrakićem iskušala rad novog kombajna vrijednog 300.000 eura.

'Prvi put u životu vidim žetvu iz jednog modernog kombajna. Do sada sam vidjela samo one stare, ekstenzivne načine', rekla je Grabar-Kitarović te naglasila da je došla podržati ruralni razvoj i selo koje, nažalost, izumire, a ljudi odlaze.

'Danas proslavljamo žetvu u Slavoniji, ali isto tako informirat ćemo se o stočarstvu, mljekarstvu i drugim djelatnostima u sklopu ruralnog razvoja', izjavila je Kolinda Grabar Kitarović nakon obilaska polja obitelji Vrakić koja obrađuje oko 400 hektara.

Vlasnik imanja Antun Vrakić rekao je kako će žetva biti iznad prvih očekivanja, posebno na parcelama gdje nije bilo problema s viškom padalina tijekom proljeća. 'Prosjek bi trebao biti oko šest do sedam tona po hektaru', kaže.

I Vrakić i drugi poljoprivrednici danas okupljeni na žetvi strahuju da će hrvatska pšenica sva završiti u izvozu, a domaći potrošači jesti kruh od uvozne pšenice.

'Nadam se da će ova pšenica ostati u Hrvatskoj, da ćemo jesti kruh od hrvatske pšenice', komentirala je predsjednica Grabar-Kitarović na takav mogući tijek događaja.