UPOZORAVAJU ZASTUPNICI

MUP zakomplicirao izdavanje putovnica za djecu

07.07.2015 u 13:32

Bionic
Reading

Iako su zastupnici ranije upozoravali na to, Ministarstvo unutarnjih poslova ni u konačnom prijedlogu izmjena Zakona o putnim ispravama nije pojednostavilo izdavanje putovnica djeci. Naime u postupku izdavanja putovnice morat će sudjelovati oba roditelja, a ukoliko je drugi roditelj spriječen, morat će dati ovjerenu pisanu suglasnost

Predstavljajući konačni prijedlog Zakona o putnim ispravama, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković kazao je da je, sukladno mišljenju Ministarstva socijalne politike i mladih, MUP ipak ostao pri tome da u postupku izdavanja putovnice za djecu sudjeluju oba roditelja.

'Zahtjev za izdavanje putne isprave djetetu podnose osobno oba roditelja ili zahtjev podnosi jedan od roditelja, a drugi roditelj preuzima putnu ispravu. Ako je jedan od roditelja spriječen, može dati ovjerenu pisanu suglasnost drugom roditelju da ishodi putnu ispravu za dijete. Zakon predviđa i da od 1. studenoga 2015, do kada će se pripremiti tehnička infrastruktura, drugi roditelj suglasnost može dati i elektroničkim putem', kazao je Tonković

Zahtjev može podnijeti jedan roditelj samo u slučaju da je drugi preminuo, da je drugi roditelj lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave ili ako na temelju sudske odluke samostalno ostvaruje roditeljsku skrb u cijelosti ili u tom dijelu, odnosno ako drugom roditelju miruje ostvarivanje roditeljske skrbi na temelju sudske odluke.

'Jednako tako, u žurnim slučajevima, kada prijeti opasnost za dijete ili je izdavanje putne isprave u osobitom interesu djeteta, zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete može podnijeti i izdanu putnu ispravu može preuzeti isti roditelj uz pisanu suglasnost centra za socijalnu skrb', rekao je Tonković.

Na kompliciranu proceduru upozorio je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, pitajući se kako će se rješavati problem izdavanja putovnice djetetu za čijeg se oca, primjerice, ne zna gdje je i ne zna se njegovo prebivalište.

'Rekli ste i napisali da onda majka pokrene izvanparnični postupak na sudu da bi dobila pravo ishođenja putne isprave za dijete, dakle upućujete je na sud. I to će biti gotovo za nekoliko dana na sudu, znate, to završava u roku od nekoliko dana na hrvatskim sudovima i besplatno je za majke ili roditelje, očeve, kako god hoćete', ironično je kazao Lesar.

'Kako ćete odgovorit majci koja traži putnu ispravu za svoje dijete, a u toku je sudski postupak osporavanja očinstva, ne dokazivanja, osporavanja očinstva da bi se biološkom ocu dozvolilo da se upiše kao otac djeteta. To hrvatski sudovi isto po ekspresnom postupku rješavaju i besplatno je, naročito kad majčin muž nije dostupan hrvatskom pravosuđu pa ne može dati izjavu, stoga pribjegavaju DNA analizama', kazao je Lesar.

Upitao je što će, primjerice, 'napraviti diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske kada mu se obrati majka, hrvatska državljanka, sa zahtjevom za izdavanjem putne isprave djetetu koje je hrvatski državljanin, a čiji je otac strani državljanin i žive u zemlji u kojoj vrijedi šerijatski zakon'.

'Hoćete li vi, gospodine zamjeniče ministra, toj ženi poslati mail da se obrati hrvatskom sudu u Zagrebu ili centru za socijalnu skrb da riješi problem?', upitao je Lesar.

Odredbe koje govore o izdavanju putovnica djeci nezavisni zastupnik Nikola Vuljanić morao je čitati četiri puta da bi shvatio postupak.

'Komplicirano je. I pitanje je onda koga tu zakon štiti? Djecu, da se spriječi otmica, nezakonito odnosno odvođenje djece bez volje i znanja drugog roditelja, ili štiti onog drugog roditelja do kojeg ni majka, najčešće se o majci radi, a ni organi vlasti, ni dragi Bog ne mogu doći jer ne zna se gdje je, nestao je, ostavio je tu familiju', upitao je Vuljanić.

HDZ-ov Miroslav Tuđman podsjetio je da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tražio podatke o tome koliko je 'problematičnih' slučajeva, ali nisu dobili taj podatak.

'Tako da zapravo ne znamo o kojem se broju takvih slučajeva radi, odnosno postavlja se pitanje 'maltretiranja' 99 posto djece čiji roditelji moraju dolaziti jedan po jedan ili zajedno da bi preuzeli putovnicu, odnosno ishoditi razne potvrde ako nisu u mogućnosti sami doći preuzeti te putovnice. I tu je zapravo ključan problem u ovome zakonu. Nije sporno da treba zaštititi interes i djece i pojedinih roditelja, ali je problem kako to osigurati', rekao je Tuđman.

Odgovorila mu je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, kazavši da je takva odredba u zakonu u interesu djeteta. Ovo što predlažete - da bi trebalo pratiti koje su to sumnjive obitelji u odnosu na dijete - to je jednostavno nemoguće učiniti. Do jučer dobri partneri, najčešće roditelji, mogu učiniti jedan drugom strašne pakosti, a sve na teret djeteta. Tako da su roditelji da bi jedan drugom napakostili, a dijete je tu kolateralna, ali prava žrtva, kadri odvesti bez saznanja drugog roditelja dijete u inozemstvo, nerijetko i u smrt', rekla je SDP-ovka.