SUDBINA IH SPOJILA

Hoće li Turudić otići 'sto kilometara od Mamića'?

06.07.2015 u 14:41

Bionic
Reading

'Otišao bih sto kilometara dalje od tog postupka', kazao je prošle godine predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić kada ga je novinar Aleksandar Stanković upitao kako bi se postavio u teoretskoj situaciji da mora suditi Zdravku Mamiću

Turudić je tom prilikom potvrdio da je s Mamićem u prijateljskim odnosima, što je i otprije bilo poznata činjenica: na proslavu svog pedesetog rođendana on je svojedobno pozvao neformalnog gazdu hrvatskog nogometa i njegovog rukometnog parnjaka Zorana Gopca, a kasnije je objašnjavao da u tome ne vidi ništa sporno.

'Točno je da oni nisu omiljeni. Ali kakav bih bio čovjek kada bih se zbog negativnog imidža odrekao nekog koga poznajem 20 godina? Oni su sami pridonijeli tome kako ih se javno percipira, a ja s time nemam ništa. Ne mogu, međutim, biti čovjek koji će im se javiti i reći: čuj, neću te pozvati jer o tebi nije baš najbolja javna percepcija. Bitno je da s njima nemam nikakve poslove niti postoji bilo kakav način međusobnog pogodovanja’, kazao je tada Turudić. Naglasio je podatak da se u tom trenutku ni protiv Mamića ni protiv Gopca nije vodio kazneni postupak.

Sudbina je htjela da se danas ipak mora baviti nogometnim vlastodršcima, pa je istražni zatvor njegovom prijatelju Zdravku Mamiću, bratu Zoranu Mamiću, suradniku Damiru Vrbanoviću i osumnjičenom porezniku Milanu Pernaru dosudila upravo sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.

Turudić nije izravno sudjelovao u dosadašnjem dijelu procesa, ali se kao predsjednik suda definitivno ni ne nalazi ‘sto kilometara daleko’.

Po Zakonu o kaznenom postupku, izuzeće suca, predsjednika suda ili suda u cjelini može zatražiti bilo koja strana u postupku, dakle i tužitelji i obrana. O izuzeću suca odlučuje predsjednik suda, a o izuzeću samog predsjednika - viši sud, u ovom slučaju Vrhovni.

U medijima su se već pojavile spekulacije da bi se za cijeli postupak protiv braće Mamić, Vrbanovića i Pernara mogla zatražiti promjena nadležnosti suda i izmještanje predmeta, najvjerojatnije u Rijeku, no službenih informacija o tome još uvijek nema.

Turudić: Ni na koji način neću se miješati u slučaj Mamić

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, rekao je za televiziju N1 da ni na koji način neće biti umiješan u slučaj braće Mamić.

'Prijedlog mora biti valjano obrazložen, a tvrdnje u njemu dokazive', tumači bivši šef USKOK-a i današnji odvjetnik Željko Žganjer. Promjena mjesne nadležnosti i zahtjev za izuzećem, kaže, traže se u slučaju da bi mogla biti kompromitirana objektivnost i nepristranost suda i sudaca, no u detalje konkretnog slučaja nije želio ulaziti.

'Nema točno određenog trenutka, a zahtjev se formalno može podnijeti već u fazi istrage', dodaje Žganjer.

Osim prijateljstva predsjednika Turudića s Mamićem, Županijski sud u Zagrebu ima još jednu vezu s Hrvatskom nogometnim savezom, u kojem ovaj obnaša funkciju potpredsjednika. Naime, sudac Ivica Veselić ujedno je predsjednik Arbitražnog suda HNS-a dok je sutkinja Jasna Smiljanić članica tog tijela. Radi se o izvansudskoj aktivnosti koja se dodatno honorira, pa je po otkriću portala nogometplus u 2013. Veselić zaradio nešto manje od 100 tisuća kuna, a Smiljanić nešto više od 50 tisuća. Po Zakonu o sudovima, odobrenje za ovaj angažman morao im je dati upravo predsjednik Ivan Turudić

U pravosudnim kuloarima prognozira se da bi se u slučaju promjene nadležnosti predmet gotovo sigurno prebacio na Županijski sud u Rijeci. Županijski sud u Splitu malo je vjerojatan izbor jer je i njegov predsjednik Marijan Miletić od prošle godine član Arbitražnog suda HNS-a.

Imenovan je na prijedlog Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, u kojemu sjede upravo Mamić i Vrbanović.