UMJESTO PLOČE NA LIVADI

HDZ: Po Tuđmanu nazovite 'reprezentativni trg' u Zagrebu

06.07.2015 u 13:14

Bionic
Reading

Zagrebački HDZ najavio je u ponedjeljak da će uputiti službeni prijedlog skupštinskom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova da jedan od reprezentativnih zagrebačkih trgova dobije ime po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

'Inzistiramo na konsenzusu jer je dr. Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednik, baština cjelokupnog naroda, svih Hrvata kako u domovinskoj, tako i diljem iseljene Hrvatske', rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačkog HDZ-a i član Predsjedništva HDZ-a Andrija Mikulić, ustvrdivši da je njihova inicijativa iznad ideologija i bilo kakvih podjela.

'Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti pokazati da u Zagrebu možemo funkcionirati po načelu 'i mi i oni', a ne na prijetnjama predsjednika SDP-a Zorana Milanovića 'ili mi ili oni'', dodao je.

Iz HDZ-a predlažu da o tome odluku donese struka i da se u donošenje odluke uključi obitelj Franje Tuđmana te se, kazao je Mikulić, nadaju da će njihova inicijativa biti jednoglasno prihvaćena na skupštinskom Odboru i da će taj Odbor to proslijediti konsenzusno prema Gradskoj skupštini kako bi se o tom prijedlogu moglo odlučivati. Očekuju da se o njihovom prijedlogu što prije očituje Nezavisna lista Milana Bandića te gradski SDP i HNS.

Upitan zašto nisu zadovoljni s postojećim trgom dr. Franje Tuđmana čije se uređenje najavljuje, Mikulić je rekao da u HDZ-u smatraju da mjesto i ime trga nije samo stavljanje ploče dr. Franje Tuđmana na jednu livadu.

'Mislimo da tu ozbiljno treba ući u razgovore sa strukom i saslušati stavove struke i donijeti u konačnici odluku koji je to reprezentativni trg. Tuđman je baština cijelog naroda, a ne samo pojedine stranke', naglasio je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da HDZ s tim prijedlogom ide 'otvorena srca, a ne dvolično i licemjerno kao što se to dogodilo s SDP-ovim prijedlogom da se zračna luka imenuje po dr. Franji Tuđmanu'.

Podsjetio je da je prijedlog da se zračna luka nazove po Franji Tuđmanu još prije deset godina dala Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990.-91., što je zanemareno, a ista stvar dogodila se, kaže, kada je 2010. to predložilo Hrvatsko kulturno vijeće.

'Sada par mjeseci prije izbora to predlaže SDP. Predlaže Milanović koji je 2012. rekao da na Tuđmana gleda kao na drveno željezo. Predlaže stranka čiji je visoki dužnosnik u stranci Nenad Stazić u veljači tvrdio da je Tuđman poticao korupciju te stranka čiji je kandidat Ivo Josipović na prošlim izborima 2009. zajedno s Milanovićem tvrdio da će zacrveniti cijelu Hrvatsku te je rekao da je Tuđman tolerirao zločine, pretvorbenu kriminalizaciju i kršenje ljudskih prava', rekao je Reiner.

Dodao je i da je SDP 2011. bio protiv podizanja spomenika Franji Tuđmanu u Splitu te da su tvrdili da je on bio tiranin i diktator.

'Vidite što je licemjerje i dvoličnost, no mi smo uvijek bili na tragu toga da je Tuđman ključna osoba hrvatske povijesti, osnivač hrvatske države i mislimo da tu ideju moraju prihvatiti svi dobronamjerni ljudi jer se radi o nečemu što je povijesna istina', ustvrdio je potpredsjednik Hrvatskog sabora.