ODVJETNICI NAJAVILI ŽALBE

Mamićima odbijena jamčevina - 30 dana istražnog zatvora u Remetincu

05.07.2015 u 16:29

  • +7

Dolazak Zorana Mamića na Županijski sud

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Zdravko i Zoran Mamić stigli su u Remetinec u kojemu bi trebali provesti sljedećih mjesec dana prema odluci sutkinje istrage Erne Dražančić, koja je odbila jamčevinu. Njihovi odvjetnici odmah su najavili da će se žaliti na određivanje istražnog zatvora, u kojemu bi Zdravko Mamić trebao provesti 30 dana zbog mogućeg utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a njegov brat Zoran zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. USKOK za to vrijeme kani ispitati 20-ak svjedoka

Zdravku i Zoranu Mamiću sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila je mjesec dana istražnog zatvora nakon što ih je USKOK osumnjičio da su Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Sutkinja istrage Erna Dražančić odbila je prijedlog njihove obrane da se istražni zatvor zamijeni jamčevinom. Mamići su, kako doznaje Hina, kao jamstvo nudili obiteljsku kuću čija je vrijednost procijenjena na 20 milijuna kuna. Njihovi odvjetnici odmah nakon odluke najavili su da će se žaliti na određivanje istražnog zatvora.

U zatvoru u Remetincu Mamići će se poslijepodne pridružiti svojim suokrivljenicima - izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i bivšem čelniku Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru koji je navodno primio mito kako bi pogodovao Mamićima.

I Stojan Mamić došao dati podršku

Braća su, nakon što su prenoćili u pritvoru u prostorijama PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama, prethodno porekavši sve što im se stavlja na teret, prijepodne dovedena na zagrebački Županijski sud povodom USKOK-ova zahtjeva da im se odredi zadržavanje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.Iza podneva pred zagrebačkim Županijskim sudom pojavio se i stariji brat Mamićevih - Stojan, koji je, kako javljaju mediji, upitan zašto je došao, samo kratko odgovorio da je došao braći dati podršku: 'Došao sam ih milo pogledati, dati im podršku. Rekao sam da ću za brata dati i krv'.

Podsjetimo, odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković kazala je: 'Mamić je porekao sve što mu se stavlja na teret. Vrlo je detaljno iznio svoju obranu. Objasnio je taj cijeli sustav transfera'. Sloković je također istaknula da su Uskokove sumnje 'rezultat apsolutnog nepoznavanja propisa koji se odnose na transfere' ali i manipuliranja činjenicama.

'Radi se o tome da je doista neistinito navedeno da su određeni ugovori falksifikat, ugovori su bili takvi kakvi jesu i mislim da ćemo u daljnjem tijeku postupka, pogotovo s vještačenjem, dokazati da ništa od onoga što je navedeno nije točno. Mi ćemo ponuditi koliko god hoćete ugovora da se i u drugim slučajevima postupalo na isti način, odnosno da su se na taj način rješavala određena dugovanja prema igračima', dodala je Sloković.

Odvjetnik Zorana Mamića, Čedo Prodanović nakon ispitivanja svog branjenika u USKOK-u prigovorio je kako tužiteljstvo vodi postupak i ustvrdio da je 'apsolutno promašen' iznos za koji su braća Mamić, uz pomoć pritvorenog poreznika i čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, prema USKOK-ovim tvrdnjama oštetili nogometni klub Dinamo: 'On je rezultat jednog pogrešnog iščitavanja poslovne dokumentacije i načina poslovanja oko transfera igrača u nogometu'.

'Prije svega imamo primjedbu na način kako se ovaj postupak počeo voditi. On se vodi apsolutno na način da se pod svaku cijenu i Zdravka i Zorana Mamića željelo pritvoriti po stranim organima jer su se nama davale krive obavijesti kada se možemo, a kada ne možemo vratiti. Svima vam je jasno da je Mamić Zdravko dva dana prije nego što je počela hajka na njih bio u Zagrebu, da se obrada vrši dvije i pol, tri godine, da su 10, 20 puta bili u Dinamu, izuzeli svu dokumentaciju. Ovakva sad hitna stvar, hitan način postupanja u trenutku kada svi znaju da oni nisu u Hrvatskoj, apsolutno nije slučajna. Stvara se jedna histerična atmosfera', upozorio je Prodanović.

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar već su u istražnom zatvoru na 30 dana. Njih i Mamiće sumnjiči se da su u šest godina utajili čak 130 milijuna kuna.