UTAJA POREZA

Uskok će tražiti pritvor za braću Mamić, odluka u nedjelju

04.07.2015 u 18:31

Bionic
Reading

Braću Mamić u subotu će ispitati Uskokovi istražitelji koji će za njih, kako se neslužbeno doznaje, zatražiti istražni zatvor o čemu će na ročištu u nedjelju odlučiti sutkinja istrage Erna Dražančić

U sjedište Uskoka prvi je oko 17,25 sati doveden mlađi brat Zoran Mamić, Dinamov trener, koji je po tvrdnjama tužiteljstva na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna. U Gajevu će kasnije biti doveden i njegov brat Zdravko, izvršni predsjednik Dinama i prvi dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), osumnjičen da je iz Dinama nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna.

RTL Autor: RTL

Dolazeći u Uskok odvjetnik Zorana Mamića, Čedo Prodanović, nije želio davati izjave rekavši tek da očekuje ispitivanje. Nije želio odgovoriti na pitanje hoće li braća Mamić iznositi obranu. 'To ćete vidjeti nakon ispitivanja', kazao je Prodanović.
Video: Željko Lukunić/Pixsell

Nakon ispitivanja Uskok će za Zdravka i Zorana Mamića, kako se neslužbeno doznaje zatražiti određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela o kojemu će odlučivati sutkinja istrage Erna Dražančić. To će se ročište na Županijskom sudu održati u nedjelju.

Raniji prijedlog za pritvaranje Uskok je povukao nakon obavijesti o uhićenju, jer je u prvom prijedlogu stajalo da istražni zatvor traže i zbog opasnosti od bijega. Mamići su se, naime, nalazili u Sloveniji i u petak navečer su objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su oko podneva dobili pozive za razgovor te da su 'odmah krenuli prema Zagrebu'. Ponovno su se predomislili u subotu kada su doznali da ih Uskok želi pritvoriti zbog bijega.

Nakon uhićenja na granici odvedeni su oko 16 sati u policijsku prostoriju na zagrebačkim Oranicama, gdje je uz sjedište policijskog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i jedinica za zadržavanje, u kojoj će i prenoćiti prije nedjeljnog odlaska na Županijski sud.

Vrbanoviću mjesec dana istražnog zatvora

Njihovu suosumnjičeniku, izvršnom predsjedniku HNS-a Damiru Vrbanoviću sutkinja je poslijepodne odredila mjesec dana istražnog zatvora. Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković novinarima je kazao da je sudac istrage prihvatio zahtjev tužiteljstva i Vrbanoviću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Dodao je, da je u ovoj fazi istrage sud u odnosu na Vrbanovića prihvatio ispitivanje 15-ak svjedoka.

Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić najavio je da će već u ponedjeljak predati žalbu na rješenje sutkinje istrage Erne Dražančić. Odvjetnik je kazao da je zadovoljan što je sutkinja odbila velik dio svjedoka koje je predložio Uskok, odnosno što je njihov broj s predloženih 38 smanjila na 15-ak. No, dodao je da nije zadovoljan što nije prihvatila njihove prijedloge da se istražni zatvor zamjeni mjerama opreza ili kućnim pritvorom. Vrbanovićevi su odvjetnici, među ostalim, predložili da se Vrbanoviću zabrani kontakti sa svjedocima koji su uglavnom posvezani s nogometnim klubom Dinamom, no za sada nisu nudili jamčevinu.

Informaciju o uhićenju braće Mamić na ulazu u Hrvatsku prvi je objavio Nogometni klub Dinamo.

Mamići zaustavljeni i privedeni na granici

'Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih odvjetnika doznali da je Uskok za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti', priopćeno je u subotu iz Gradskog nogometnog kluba Dinamo.

Mamići su, dodaje se, zaustavljeni na granici i privedeni od strane hrvatske policije, a s njima su njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

'Želimo naglasiti kako cijela momčad, stručni stožer, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza našeg izvršnog predsjednika Zdravka Mamića te glavnog trenera Zorana Mamića i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost', stoji u priopćenju glasnogovornice Dinama Sandre Špičić.

Uz pomoć Vrbanovića i pritvorenog poreznika oštetili Dinamo i državu

U Remetincu je od petka i poreznik Milan Pernar kojega Uskok sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državnog proračuna. Uskok tvrdi da su osumnjičenici u posljednjih šest godina Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz nogometnog kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za 'nepripadnu korist' od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici, nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, Milan Pernar, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je navodno bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.