SPAS IMUNOLOŠKOG

Platforma 112: sramotna odluka Vlade o odbijanju ponude Visie Croatice

04.07.2015 u 14:39

Bionic
Reading

Organizacije okupljene u Platformu 112 u subotu su prozvale Vladu RH zbog odbijanja ponude društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja i preuzimanje Imunološkog zavoda, te su ocijenile da je riječ o Vladinoj 'sramotnoj odluci'

Vlada je na sjednici u četvrtak odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja dionica u Imunološkom zavodu i donijela odluku o raspisivanju novog natječaja.

Objašnjavajući te odluke, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je rekao da je Ministarstvo gospodarstva nakon analize ponude obavilo konzultacije s Upravom i sindikatima Imunološkog zavoda te da su oni zaključili kako ponuda Visia Croatice 'sigurno ne može dugoročno osigurati opstojnost Imunološkog zavoda'.

Platforma 112 koja okuplja 60-tak organizacija civilnog društva, u današnjem priopćenju navodi da 'javno izražavaju zgražanje nad postupanjem Vlade RH u slučaju Imunološkog zavoda'.

Ocjenjuju kako je Vladina odluka da se odbije ponuda društva Visia Croatica, 'bez ikakvog službenog obrazloženja za odbijanje', kap koja je 'prelila čašu već prepunu neodgovornosti prema javnom interesu građanki i građana Republike Hrvatske'.

Odbijanjem ponude društva Visia Croatica, utemeljene na modelu radničkog i građanskog upravljanja Imunološkim zavodom, ova Vlada, baš kao i u mnogim prethodnim slučajevima, nedvosmisleno poručuje kako nema ni minimum povjerenja u svoje građane i radnike, te da je spremna učiniti sve kako bi osigurala primat privatnog nad radničkim, građanskim i javnim interesom, naglašava se u priopćenju.

Platforma 112: jedino važno osigurati opstanak Imunološkog zavoda

Da je Vlada odbila ponudu jedinog ponuđača uz odluku da će sama preuzeti upravljanje Imunološkim zavodom, moglo bi se možda opravdati ovakvo postupanje, ističu iz Platforme 112.

Dodaju da je jedino važno osigurati opstanak ove prevažne ustanove u kojoj se pohranjuje i prerađuje krv hrvatskih građana, kojom se spašavaju životi i zdravlje onih kojima je to potrebno.

Kako to nije učinjeno, po ne znamo koji put, produžuje se agonija Imunološkog, te postaje sve očitija opravdanost sumnji da se zbog nekih privatnih interesa Imunološki zavod želi dovesti do stečaja, pa će se onda pojaviti neki 'spasioci' koji su takav ishod uspješno ishodili uz pomoć određenih političkih moćnika, tvrde iz Platforme 112.

Smatraju kako je nejasno zašto je Vlada toliko dugo čekala s donošenjem odluke o neprihvaćanju ponude društva Visia Croatica, što, kako ocjenjuju, 'otvara sumnje u netransparentnost, a pri tome šira javnost nije dobila dovoljno informacija o slučaju Imunološkog'.

Dodaje se kako 'nisu uspostavljeni ni mehanizmi zaštite od velikih koruptivnih rizika koje nosi cijeli projekt pa se postavlja pitanje odgovornosti države i njenih nadzornih odbora i uprava za uništavanje Imunološkog zavoda političkim kadroviranjima'.

'Ignoriranje jasno iskazane volje građana, uz spremnost više od trideset tisuća osoba da odmah ulože sredstva u inovativan projekt društva Visia Croatica, pokazuje kako političke elite na vlasti ne razumiju ulogu koja im je u demokraciji namijenjena - predstavljanje i zastupanje interesa biračkog tijela koje ih je za to ovlastilo na određeni rok. Inovativan model koji je ponudilo društvo Visia Croatica sasječen je ovakvim postupkom prije no što se uspio razviti i dokazati, a osobni interesi stavljeni su ispred interesa i volje građanki i građana', zaključuju iz Platforme 112.