NAPETO U OTVORENOM

Mamić: 'Ranko, lažete!', Ostojić: 'Najbolje da dođeš pred institucije!'

03.07.2015 u 07:04

Bionic
Reading

O USKOK-ovoj istrazi braće Mamić i Damira Vrbanovića u emisiji HRT-a Otvoreno govorili su Zdravko Mamić, ministar Ranko Ostojić, Tomislav Marčinko (GNK Dinamo), bivši potpredsjednik HNS-a Ivan Brleković, odvjetnica Jadranka Sloković i novinar Borut Šips.

Zdravko Mamić ustvrdio je da se radi o laži i manipulaciji koja je plasirana od ministra Ostojića – rekao mu je direktno: „Ranko, lažete!“. Smatra da je sam pomagao istražiteljima u pretrazi za koju nisu imali nalog, primjerice, moleći Tomu Horvatinčića da pusti istražitelje u stanove na njegovu odgovornost (jer nisu imali nalog).

Zanijekao je u više navrata da je primio poziv. Tvrdi da supruga ni odvjetnica koju imaju punomoć nije dobila nalog ili zahtjev da se odazove – što tvrdi da bi inače napravio. U nedjelju, izjavio je, vratit će se u Hrvatsku i moći će ga privesti čim uđe u zemlju. Zamolio je Ostojića da mu kaže komu da se javi za privođenje.

Ministar Ostojić tvrdi da je policija zvala g. Mamića koji je odbio doći. Mamić mu je kontrirao da laže i pozvao ga da se podvrgnu obojica detektoru laži. No ministar i dalje stoji iza onoga što je rekao – kako se po zakonu može telefonski pozvati osobu. Ponovio je kako je Samostalni sektor za porezne prijevare Ministarstva financija podnijelo kaznenu prijavu i da svakako stoji poziv Zdravku Mamiću da se odazove dolasku u Hrvatsku.

Ima priliku da se dođe i kaže što se ima reći na tu temu, rekao je Ostojić. „Najbolje bi bilo da se prestane pričati i bacati prašina u oči. Dođeš pred institucije, ne vrijeđaš i ispričaš svoju priču“.

„Teško mogu ocijeniti iz ove perspektive kako će završiti, obzirom da se prva dva puta u sukobu s pravosuđem Mamić izvukao“, rekao je Borut Šips. Vrijeme će reći, kazao je, je li ovo početak promjena u nogometu. Iznio je da unatoč pravomoćnim presudama u sporu s Eduardom Da Silvom, gdje je dokazani zelenaški ugovori – Zdravko Mamić i dalje zadržava sve pozicije u nogometu.

No smatra kako je proces protiv Zdravka Mamića ipak politički motiviran. Jadranka Sloković kontrirala je argumentom kako je tužba odbijena nepravomoćno i kako pravomoćne presude nema.

Tomislav Marčinko iz GNK Dinama tvrdi da neće biti ništa od cijelog slučaja i kako je ovo predstava za narod, pored mnogo bitnijih tema poput Grčke. Upitao je ministra Ostojića zašto je dao sedamdeset sedam intervjua danas na tu temu i smatra kako je cijeli slučaj u režiji vlasti.

Ivan Brleković, bivši potpredsjednik HNS-a, smatra da se sve pretvara u medijski spektakl i kako bi institucijama trebalo omogućiti da rade svoj posao, ali isto tako omogućiti Zdravku Mamiću da se brani kako ga savjetuje odvjetnički tim. On se mora pomiriti i suočiti s činjenicom da su državna tijela pokrenula postupak, ali i omogućiti mu da se brani i ne presumira krivnja.