OBRAČUN S OBITELJSKIM NASILNICIMA

Vlada zakonom od nasilja štiti i gay parove

09.10.2009 u 17:42

Bionic
Reading

Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, prije drugog čitanja u Saboru, proširen je i na istospolne partnere, a njime se definira i ekonomsko nasilje kojim su često kao lancima najviše vezane zlostavljane žene

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je sve institucije da provode propise tako da se više ne dogodi da u nadležnim institucijama na dojavu o nasilju kažu: 'Riješite vi to kod kuće', te da se posebno usmjeri pažnja na novi pojam 'ekonomskog nasilja' jer ono 'kao lancima veže žene za nasilnike'.

'Sve oči javnosti uprte su u političke elite', rekla je Kosor, ističući da ne smiju imati milosti prema nasilnicima te da ne smiju imati 'figu u džepu kad se o tome govori'. 'Nitko ne može biti ugledan u ovom društvu ako je doma obiteljski nasilnik, bio on ministar, zastupnik, liječnik ili odvjetnik'.

'To je moderan zakon jer se odnosi i na istospolne i izvanbračne zajednice te na nasilje u udomiteljskim obiteljima', rekla je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, osuđujući dosadašnji način postupanja u slučajevima nasilja u obitelji jer se od žena, najčešćih žrtvi, očekivalo da 'same riješe probleme tako da napuste dom'.