SPORNI IZVJEŠTAJ

Otkriveno što je pokazao porezni nadzor Zdravka Mamića

02.07.2015 u 23:02

Bionic
Reading

Golem novac, dakle, prošao je kroz Dinamo i kroz ruke njegovih čelnika, je li na njeg plaćen porez, to je sada glavno pitanje. Stoga je pod istragom i jedan od inspektora Porezne uprave za kojeg se sumnja da je sudjelovao u prikrivanju poreznih utaja. RTL je u posjedu upravo jednog od njegovih izvještaja o poreznom nadzoru i to nad Zoranom Mamićem za razdoblje od 2009. do 2011.

Zoran Mamić je, pokazao je zapisnik poreznog nadzora, u tom razdoblju sam sebi davao plaću od 6.000 kuna mjesečno, a kao samostalni obrtnik u te tri godine imao je dobit od oko 480.000 kuna. Solidan rezultat, ali su tri tvrtke kojima je Zoran Mamić bio stopostotni vlasnik, iz godine u godinu bilježile samo gubitke, ukupni zbroj njihovih gubitaka je veći od 1,5 milijuna kuna. Unatoč lošem biznisu, od nekretnina Zoran Mamić ima obiteljsku kuću u Zagrebu, apartman u Novalji, 14 stanova u Berlinu i još 3,5 tisuće četvornih metara zemljišta u Novalji.

Kada mu je trebala pomoć, uskakao je brat Zdravko. Od 2004. do 2009. dao mu je kao pozajmicu 40 milijuna kuna. Brat se bratu djelomično odužio 2010. kada je Zoran Zdravku za 25 milijuna kuna prodao tvrtku KF projekt koja ima temeljni kapital od 20.000 kuna i godinama iskazuje milijune kuna gubitka.

Istodobno je Zoran Mamić sudskom nagodbom morao isplatiti i 1,1 milijun eura bivšoj supruzi Vanji Mamić, a kupio joj je i stan od 416.000 eura.

Troškovima nikad kraja pa je Zoran Mamić posudio šest milijuna kuna svojoj tvrtki KF projekt, prije nego što ju je prodao bratu Zdravku.

Otkud mu sad sav taj novac? Opravdao ga je doista dobrom plaćom u Bayer Leverkusenu, ali još iz 1998, gdje je prvo mjesečno primao 60.000 njemačkih maraka bruto, a potom 240.000.

Porezni inspektor čije je ime poznato Uskoku i Poreznoj upravi, sve je to potpisao i zaključio da Zoran Mamić više nije dužan ni kune poreza.

Zanimljivo je, prenosi RTL, da je porezni nadzor radilo dvoje inspektora, ali se druga inspektorica odbila potpisati pod konačan izvještaj.