NOVO TIJELO HND-A

Osnovan Centar za zaštitu slobode izražavanja

02.07.2015 u 21:50

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) predstavilo je danas javnosti Centar za zaštitu slobode izražavanja. Predstavljeni centar, kako je najavljeno, počet će s radom odmah, a svoje djelovanje bazirat će u okvirima HND-a, dok će se u početnoj fazi financirati pro bono, a kasnije i donacijama na temelju projekata Centra putem Agencije za elektroničke medije, Agencije za mobilnost i programe EU-a te mnogih drugih

Centru čiji su rad brojnim okupljenim novinarima, pravnicima i predstavnicima diplomatskog zbora u RH predstavili predsjednik HND-a Saša Leković te odvjetnici Vesna Alaburić, Emil Havkić i Vanja Jurić, mogu se priključiti svi zainteresirani pravnici, znanstvenici i ostali stručnjaci koji žele pomoći u projektu zaštite slobode izražavanja.

Prije samog predstavljanja programa rada, novoosnovanom centru sreću u radu putem videoporuka zaželjeli su predstavnici Europske federacije novinara u kojoj se ističe potreba za jednim takvim centrom, budući da je u posljednje vrijeme u Hrvatskoj zabilježen porast pokušaja zastrašivanja i nasilja nad novinarima, ali i govora mržnje.

Kako je pojasnila odvjetnica Vesna Alaburić, inače jedna od idejnih začetnica pokretanja rada Centra za zaštitu slobode izražavanja, novoosnovano tijelo nudit će pravnu zaštitu i pravno savjetovanje, edukaciju te informiranje novinara putem web stranice HND-a, ali i druge pravne aktivnosti.

Prema programu rada, Centar će ponajprije zastupati i braniti novinare u svim parničnim postupcima protiv njih zbog objavljenih priloga. Pored toga, Centar će pravno savjetovati i zastupati novinare u postupcima pred nakladnikom koji se odnose na izraženo mišljenje, zabranu iznošenja mišljenja o nekom događaju, pojavi, osobi, predmetu ili djelatnosti te u pravu novinara da odbije pripremiti, napisati ili sudjelovati u oblikovanju priloga čiji se sadržaj protivi pravilima novinarske profesije.

'Uz to, bavit ćemo se i zaštitom ugleda novinara, posebice zabranom objavljivanja priloga pod imenom autora ako je tijekom uredničke obrade smisao priloga promijenjen, a autor nije dao prethodno dopuštenje da se tako izmijenjeni prilog objavi pod njegovim imenom te slučajevima promjene položaja i statusa u redakciji, smanjenja plaće, otkaza suradnje ili druge štetne posljedice koje novinar trpi zbog objavljenog priloga', kazala je Alaburić, dodajući da će braniti i savjetovati novinare u povredama prava novinara da zaštiti svoj izvor, neobjavljivanja pripremljenog priloga te pravu novinara da u tom slučaju isti prilog objavi u drugom mediju, ali i slučajevima neosnovanog odbijanja prijedloga da se pripremi prilog o temi od javnog interesa.

Odvjetnica Alaburić posebno je istaknula kako će Centar nuditi pravnu zaštitu i zastupanje novinara koji su zbog svojeg rada diskriminirani, izloženi prijetnjama, ucjenama, fizičkim nasrtajima, cenzuri i protupravnom uskraćivanju ili ograničavanju slobode izražavanja.

Odvjetnik Emil Havkić je tijekom predstavljanja programa istaknuo da će se važan dio rada Centra temeljiti na edukaciji i informiranju novinara kroz organiziranje savjetovanja, okruglih stolova i radionica o raznim aktualnim temama slobode izražavanja te slobode medija i novinarskog rada, u kojima će sudjelovati domaći i strani pravni eksperti, istaknuti novinari i nevladini aktivisti.

Osim toga, izdavat će se priručnici o osnovama medijskog prava, tematske analize i upute te educirati studenti novinarstva. Kako je naglasio Havkić, važan dio rada bit će usmjeren na informiranje novinara i to putem web stranica HND-a o domaćim i međunarodnim propisima o medijima i slobodi izražavanja, sudskoj praksi hrvatskih sudova, praksi Europskog suda za ljudska prava, praksi Suda pravde i relevantnoj sudskoj praksi pojedinih zemalja.

Osnivačica Centra za slobodu izražavanja, odvjetnica Vanja Jurić, pojasnila je, pak, kako će pravo na zaštitu imati svi članovi HND-a na osobni zahtjev te novinari koji nisu članovi HND-a, a koji će imati pravo na zaštitu na osobni zahtjev uz odobrenje ovlaštenog tijela HND-a te u slučajevima da sporni prilog potiče na nasilje, diskriminiraju se pojedinci i grupe na temelju boje kože, rase, vjere, nacionalnog ili etničkog porijekla, rodnog identiteta, spolne orijentacije ili drugih objektivnih skupnih značajki tako da se povrjeđuje njihovo dostojanstvo i uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje ili se iznose mišljenja koja se po međunarodnim konvencijama i relevantnoj judikaturi međunarodnih sudova smatraju govorom mržnje.

Inače, na predstavljanje Centra pozvani su predsjednica RH, predsjednik Vlade te predsjednik Sabora, no oni su svoj nedolazak ispričali, dok su predstavljanju Centra nazočili predstavnici veleposlanstva Austrije, Italije, Finske, Francuske, Makedonije, Maroka, Nizozemske te Velike Britanije.