BURNO U SABORU

Dragovan: Revizija privatizacije CO je bila politički motivirana

02.07.2015 u 20:27

Bionic
Reading

U Saboru je u četvrtak poslijepodne određena stanka na zahtjev Kluba HDZ-a, u ime kojega je Ivan Šuker ocijenio da je saborska rasprava pokazala kako je neovisnost državne revizije u opasnosti

Šukeru je, naime, zasmetalo što je dio zastupnika SDP-a od glavnoga državnog revizora Ivana Klešića nekoliko puta zatražio da obrazloži zašto su državni revizori u sklopu revizije izvješća o izvršenju državnog proračuna za 2014. analizirali privatizaciju Croatia osiguranja.

Na državne revizore prvi se 'obrušio' nezavisni zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić, koji je zbog tumačenja da je o privatizaciji Croatia osiguranja umjesto Vlade trebao odlučiti Sabor zatražio da Sabor da vjerodostojno tumačenje Zakona o pretvorbi kapitala osiguravajućih društava.

U tom je zakonu navedeno da odluku o privatizaciji pretvorenih društava donosi Sabor, no Linić tumači kako se zakon odnosi isključivo na postupak pretvorbe, ne i na privatizaciju društava u državnom vlasništvu.

Vjeruje da je ta odredba konzumirana posebnim zakonima o privatizaciji, pa i Zakonom o privatizaciji državne imovine.

'Ovako dano mišljenje državnog revizora, koji sebi daje pravo da tumači hrvatske zakone, je razlog da se mi danas opet ne bavimo temeljnim problemima u Hrvatskoj, nego nadmudrivanjem i političkim podmetanjem. Zato je moj prijedlog da se hitno zatraži mišljenje Sabora o zakonu. Pa uputimo u proceduru i zaustavimo te priče jer nama nisu potrebni cirkusi u hrvatskoj javnosti zbog toga što je neki revizor sebi dozvolio da tumači Zakon o pretvorbi kao 'lex specialis za Croatia osiguranje', rekao je Linić.

Laburist Dragutin Lesar smatra, međutim, kako je 'nedopustivo i neprihvatljivo da itko u Saboru govori da si je neki državni revizor uzeo za pravo tumačiti zakone'.

Kolege je uputio da pročitaju Ustav koji jasno propisuje status Državne revizije i glavnoga državnog revizora, a upitao je hoće li Sabor prihvatiti izvješće državne revizije. 'Ako da, prihvaćamo i tvrdnju da se zakon nije poštovao. Ako se izvještaj ne prihvati - to će biti ili najava smjene u državnoj reviziji ili će se primijeniti trik da se izvješće prima k znanju, kao to što obično biva kada dolazi do spora, upozorio je Lesar.

Istaknuo je da pitanja o privatizaciji Croatia osiguranja ne bi smjela ostati nerazjašnjena te je protumačio kako bi 'primanje na znanje' izvješća bila najgora varijanta. 'Onda smo mi ne sudionici, nego postajemo glavni i jedini krivci', rekao je Lesar.

SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec dijeli Linićevo mišljenje da bi Sabor trebao dati vjerodostojno tumačenje zakona. Istaknula je kako iza privatizacije Croatia osiguranja ne smiju ostati nikakve dvojbe.

Replicirao joj je stranački kolega Igor Dragovan, koji je upozorio da privatizacija Croatia osiguranja nije bila predmet revizije. 'Ali, činjenica je da je ova revizija izvršenja državnog proračuna u javnosti postala interesantna samo zbog jedne rečenice u kojoj je revizor napisao da to nije provedeno u skladu sa zakonom i došlo je uvjetno mišljenje. Osobno mislim da je na odeređeni način to bilo politički motivirano i da te dileme državni revizor i treba razriješiti danas', rekao je Dragovan.

Na izlaganja SDP-ovih zastupnika, Šuker je zatražio stanku 'zbog javno izrečene prijetnje Državnoj reviziji, koja po Ustavu ima neovisnost' i zbog opasnosti za njezin budući rad.

Nakon stanke podsjetio je da je Ustav Državnom uredu za reviziju dao veliku samostalnost te je ocijenio da su rasprave vladajućih 'svojevrsna politička prijetnja' državnim revizorima.

Šuker je naglasio kako HDZ ne želi politizirati niti prozivati bilo koga, ali je upitao zašto je nakon dokapitalizacije Croatia osiguranja knjižena vrijednost dionica od 1400 kuna iako se dionicama trgovalo po cijeni većoj od 5000 kuna, a Adris grupa je paket od 39 posto dionica platila po cijeni od 7140 kuna.

'Razlika između uplaćenog iznosa od dokapitalizacije od 680 tisuća kuna je iskazana u rezervama kapitala, odnosno premiji za emitirane dionice, što je vrlo čudno', rekao je Šuker te upozorio da novi vlasnik tako iskazanim novcem može raspolagati po volji.

Ustvrdio je kako je Klešić sve što je imao reći o privatizaciji Croatia osiguranja rekao kroz izvješće te da je pozivanje da dodatno objasni razloge takvog izvješća 'opasan politički pritisak na jednu od najvažnijih državnih institucija'.

Dragovan mu je, međutim, odgovorio da, kao saborski zastupnik, ima pravo postavljati pitanja, nakon što je, otvaranjem pitanja privatizacije Croatia osiguranja u izvješću državne revizije otvorena i javna rasprava o tome.

'Nadam se da je rasprava otvorena s ciljem utvrđivanja svih činjenica i očekujem da tako kaže i državna revizija ili njen glavni državni revizor. On ima pravo reći ili ne reći, a ja imam pravo tražiti da on to kaže u Hrvatskom saboru. Ako neće, neće reći, neću mu ja zavrtati ruku', poručio je Dragovan.