NAŠ HAJDUK

Oštra poruka iz Splita: Institucije su dosad radile za Mamića!

02.07.2015 u 17:31

Bionic
Reading

Otvaranje istrage protiv Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića, bivšeg direktora Dinama i današnjeg izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza, suprotno očekivanjima, nije izazvalo salve reakcija u Splitu i Dalmaciji. Dapače: Torcida se službeno nije željela izjasniti, a udruga Naš Hajduk objavila je samo dvije, no znakovite rečenice

'Nadamo se da su institucije zbilja počele raditi svoj posao i vidjele ono što cijela Hrvatska vidi već dugi niz godina. Dosad su postupale upravo suprotno i izravno i neizravno bile u službi Zdravka Mamića i sličnih', oštar je komentar koji je tportal dobio iz ove udruge.

Upravo je Naš Hajduk u proteklih nekoliko godina pokrenuo desetke različitih inicijativa kojima su više ili manje uspješno razotkrivene brojne nezakonitosti i nepravilnosti u hrvatskom nogometu, no unatoč tome, konkretnih rezultata nije bilo pa je donekle razumljiv njihov bijes na institucije. Njihove prijave odlazile su na adrese Državnog odvjetništva, Ministarstva sporta, Sportske inspekcije, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, pa čak i Europske komisije, ali čini se da je država osjetljiva tek kad shvati da je netko vara na plaćanju poreza.

Jedan od prvih poteza udruge Naš Hajduk, osnovane prije četiri godine kako bi okupljala članove splitskog kluba i omogućila im glasovanje na izravnim izborima za njegovo vodstvo, bilo je otvaranje nekoliko postupaka pred AZTN-om. Najprije su prijavili Mamićev Dinamo zbog gotovo 250 milijuna kuna koje je u šest godina izravno i neizravno dobio od gradonačelnika Milana Bandića tvrdeći da se radi o potporama koje ozbiljno narušavaju ravnopravnost tržišnog natjecanja.

Premda su u ovom slučaju propisi kristalno jasni te se javni novac ne smije preusmjeravati u sportske klubove ako nije namijenjen omladinskoj školi, AZTN je nakon višemjesečnog razmatranja objavio gotovo tragikomičnu odluku: ustvrdili su da su Bandićeve donacije u skladu s internim dokumentima Grada Zagreba, a Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja - onaj na kojemu se temelji samo postojanje te agencije - nisu ni razmatrali.

Kao posljedica toga i dalje je ostalo na snazi Bandićevih dvadesetak milijuna kuna godišnjih donacija Mamićevom klubu, samo što su one papirnato pokrivene kao da se radi o sredstvima za omladinsku školu. Dapače, svi hrvatski prvoligaši i dalje primaju javni novac, pa čak i oni privatni poput Rijeke ili Istre, a da za to nisu zatražili barem formalno dopuštenje. Jedini klub kojim se AZTN uopće bavio i jedini koji punih deset godina nije primio ni jednu kunu javnog novca jest, pogađate, Hajduk.

Nakona ulaska u Europsku uniju prijave oko nezakonitih potpora proslijeđene su Europskoj komisiji.

Nedugo potom Naš Hajduk pokreće novi postupak pred AZTN-om, ovaj put temeljito argumentiravši pupčanu povezanost između Dinama i Lokomotive, dvaju nogometnih klubova koji de facto imaju jednog gazdu i tako čine kartel, teško narušavajući regularnost natjecanja. Premda su u prijavi detaljno opisani financijski, sportski i logistički detalji, od novčanih tokova do bizarnog detalja da je Lokomotiva kao službenu adresu imala 'lokomotiva@nk-dinamo.hr', Agencija ponovno izlazi s poprilično neobičnim rješenjem. Ustvrdila je, ukratko, da 'kartel ne postoji jer da bi postojao - moralo bi se raditi o dva odvojena subjekta. A u ovom slučaju radi se o jednom'.

Loptica se tada prebacuje na novosnovanu Sportsku inspekciju koja je po zamisli bivšeg ministra Željka Jovanovića trebala rješavati sve nepravilnosti u sportu. Prije nego što je Jovanović odletio iz vlade, dok je Sportska inspekcija nedugo potom prestala davati znakove života, Lokomotivi je tek retroaktivno poništena jedna licenca za natjecanje, što znači da je jedno hrvatsko prvenstvo proglašeno neregularnim.
Status riješenih nije dočekalo najmanje deset preostalih prijava Našeg Hajduka.

S druge strane, Naš Hajduk uspio je i od povjerenice za informiranje dobiti potvrdu da je Hrvatski nogometni savez jedno od tijela javne vlasti, što znači da je barem formalno dužan odgovarati na sva pitanja medija i građana.

Serija prijava koja je iz Splita poslana na adresu DORH-a nije objavljena, no tportal posjeduje informaciju da se radi i o nekoliko dosta ozbiljnih predmeta. Među njima se, međutim, nalaze i slučajevi koji Splićanima služe za čišćenje vlastitog praga: preko projekta 'latna zviždaljka ova udruga prikupila je brojne sumnje u nezakonitosti u radu bivših uprava samog Hajduka pa je sve to uručeno Državnom odvjetništvu još dok je ondje sjedio Mladen Bajić

Puno rada, argumenata i volontiranja, a malo efekata; stoga ni ne čudi bijesna optužba na račun hrvatskih institucija. Sada, čini se, u Splitu očekuju da u borbi za ozdravljenje hrvatskog nogometa država konačno preuzme štafetu.