PUSIĆ O HDZ-OVU 'PROTUKANDIDATU'

Nije izbor za glavnog tajnika UN-a izbor za predsjednika mjesne zajednice

02.07.2015 u 15:44

Bionic
Reading

Komentirajući da izbor za glavnog tajnika UN-a, nije izbor za predsjednika mjesne zajednice, jedna od kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a Vesna Pusić, inače prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova, osvrnula se na navode da će HDZ imati svog kandidata Amira Muharemija, kojeg, navodno, podržava i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivša članica HDZ-a. No, Pusić kaže da od Predsjednice takvo što nije čula

'HDZ ima ozbiljan problem i zaista moraju pronaći nekoga tko će im voditi vanjsku politiku i međunarodne odnose jer ovo što sad imaju - nije dobro. Izbor za glavnog tajnika UN-a nije izbor za predsjednika mjesne zajednice. Ne može HDZ imati svog kandidata, pa HČSP svog, pa 'ZBVR' svog kandidata', kazala je Pusić novinarima nakon sjednice Vlade.

'Mala je šansa da Hrvatska dobije glavnog tajnika UN-a ako se ja kandidiram, ali nije nemoguće. Ovo samo pokazuje, naravno, nitko realno ne misli da bi ovaj drugi kandidat mogao uspjeti, nego samo pokazuje stav HDZ-a ili barem dijela HDZ-a da ako Hrvatska ima za nešto šansu, ali to nije njihov čovjek, onda bolje da zemlja izgubi šansu, nego da bude netko tko nije njihov. To nije način da se vodi vanjska politika, a bome niti zemlja', poručila je Pusić.

Što se tiče mogućnosti da jedna zemlja ima dva kandidata za dužnost glavnog tajnika UN-a, Pusić je rekla da to ne može biti i da je u cijeloj povijesti UN-a Vijeće sigurnosti od svih kandidata na kraju predlagalo samo jednog Općoj skupštini UN-a.

Informacija o Muharemiju kao HDZ-ovu kandidatu za glavnog tajnika UN-a pojavila se, nakon nekih izjava pojedinih HDZ-ovih dužnosnika, u Jutarnjem listu uz zaleđe u obliku izvora bliskih Pantovčaku da predsjednica Grabar-Kitarović neće podržati kandidaturu Pusić za glavnu tajnicu UN-a, nego da u dogovoru s HDZ-om planira dati potporu Amiru Muharemiju, bivšem predstojniku ureda predsjednika Stipe Mesića i aktualnom hrvatskom veleposlaniku u Indiji te da za to podršku ima i u HDZ-u. Komentirajući te navode, Pusić je rekla da 'to nije čula od predsjednice, niti je išta takvo slično spominjala'.