ISPRAVLJANJE DISKRIMINACIJE

Skupljanje bodova preko osoba s invaliditetom i tuđe inicijative

02.07.2015 u 14:26

Bionic
Reading

Država će s 50 posto sufinancirati udžbenike osnovnoj i srednjoškolskoj djeci iz socijalno ugroženih obitelji, odlučila je Vlada, koja je Saboru poslala i izmjene te dopune Zakona o doplatku za djecu kojima bi se omogućilo pravo na doplatak za djecu osobama s težim i teškim invaliditetom i nakon navršene 27. godine života sve dok taj invaliditet postoji. Što se tiče otpisa dugova, koji je također bio na dnevnom redu Vlade, za kraj srpnja najavljena je kompletna analiza

Za 50-postotno sufinanciranje nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za iduću školsku godinu učenicima osnovnih i srednjih škola iz obitelji koje su u sustavu socijalne skrbi trebat će ukupno 18,5 milijuna kuna za najmanje 26.000 korisnika, a uključuje i 100-postotno sufinanciranje udžbenika za učenike koji to pravo ostvaruju temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar

U Sabor je Vlada je uputila i izmjene te dopune Zakona o doplatku za djecu kojima bi se omogućilo pravo na doplatak za djecu osobama s težim i teškim invaliditetom i nakon navršene 27. godine života, sve dok taj invaliditet postoji.

Podsjetimo, spomenuto pravo ukinuto je izmjenama zakona iz 2001. godine te je oko 1.100 osoba ostalo bez mjesečnog doplatka od 831,50 kuna, a potpredsjednica Vlade te ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić pohvalila je Vladu: 'Mi to pravo sada vraćamo i to od trenutka stupanja na snagu ovog zakona'.

Međutim, Vlada kao da zaboravlja, pa valja podsjetiti, da je još prije nekoliko mjeseci nezavisni saborski zastupnik Mladen Novak predložio zakonske izmjene kojima bi se ispravilo 13-godišnju diskriminaciju, koje su bili svjesni i u Vladi, no svejedno su na taj prijedlog dali negativno mišljenje, koje su prihvatila i dva saborska odbora.

Premda su saborski klubovi raspravljali o Novakovu prijedlogu i podržali ga, o njemu, uslijed 'neobičnog slijeda događaja' nisu glasali, a Novak je u međuvremenu od Ustavnog suda zatražio da ocijeni ustavnost procedure po kojem je njegov prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku s odredbama o izjednačavanju prava svih osoba s najtežim invaliditetom 'zapeo' u saborskoj proceduri.

Kompletna analiza otpisa duga krajem srpnja

Vlada je prihvatila Prijedloga dodatka Sporazumu za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, kojim se produljuje primjena Sporazuma do 31. srpnja 2015. godine, i to za one vjerovnike koji ispune i potpišu obrazac izjave Vjerovnika za pristup Dodatku Sporazumu.

Navedeno se predlaže s obzirom na to da je određeni broj vjerovnika iskazao interes za produljenje primjene Sporazuma, a posebice oni vjerovnici koji su pristupili u posljednjim danima mjeseca lipnja i oni koji su se službeno očitovali Ministarstvu socijalne politike i mladih o namjeri pristupanja Sporazumu, ali i o nemogućnosti da učine isto do 30. lipnja 2015. godine. 'Pridružila su se još dva velika vjerovnika - Zagrebački holding i Croatia osiguranje i smatramo da treba produžiti rok još mjesec dana', kazala je potpredsjednica Vlade te ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić

Također je dopunjena i Odluka o posebnim aktivnostima u provedbi Sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. I to tako da se od plaćanja sudskih pristojbi oslobađaju osobe koje sudu podnose prijedlog za odgodu ovrhe za osnove za plaćanje za koje je ovršenik podnio ovrhovoditelju Zahtjev za otpust/otpis duga odnosno odgodu ovrhe na temelju Sporazuma, a ovrhovoditelj je podneseni Zahtjev odobrio i suglasio se s odgodom ovrhe na rok od jedne godine od dana odobrenja Zahtjeva.

Opačić je najavila i kompletnu analiza otpisa duga krajem srpnja.