BOGATSTVO NA KVADRAT

Pogledajte što sve posjeduju braća Mamić

03.07.2015 u 12:26

  • +4

Bogatstvo Zdravka Mamića

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Smoljanovic

Bionic
Reading

Zdravko Mamić i njegov mlađi brat Zoran našli su se na udaru Uskokovih istražitelja zbog navodne utaje poreza, mita i zlouporaba u gospodarskom poslovanju pa se i njegova poveća imovina našla pod lupom javnosti. Mamić stariji poznat je po rasipničkom ponašanju i rado pokazuje svoje bogatstvo. Široj javnosti u pamćenje su se usjekle scene neobuzdanih proslava Dinamovih pobjeda kada bi tamburašima šakom i kapom dijelio tisućice eura, iako su tvrtke koje posjeduju dobrim dijelom u financijskim problemima

Zdravko Mamić, ali njegova braća s kojima je snažno povezan posjeduju vile, kuće na Pagu, stanove u Zagrebu i zemljišta po cijeloj Hrvatskoj. Ne treba zaboraviti da se voze u skupim automobilima, u kolekciji su imali niz od Bentleyja do Mercedesa, a Zdravko je promijenio i cijeli niz luksuznih plovila. Brojni su biznisi kojima su se Mamići bavili ili bave, tako da je nemoguće svemu ući u trag. Tvrtke kojima upravljaju Mamići danas su uglavnom u mirovanju ili su ugašene.

Istražiteljima su, navodi Jutarnji list, sumnjiva tri elementa oko prihoda obitelji Mamić. Prvi je, navodi se, da je Zdravko Mamić godinama davao mito uhićenom porezniku kako bi mu pogodovao prilikom poreznih nadzora. Druga optužba odnosi se na ozbiljne sumnje u mogući ilegalni profit od transfera barem dvojice Dinamovih igrača, među kojima je i trenutni igrač Real Madrida Luka Modrić. Treća je, navodi Jutarnji list sumnja na zloporabu i poreznu utaju kojima su obuhvaćena braća Mamić i Damir Vrbanović. Istražitelji sumnjaju da je Zoran Mamić još 2006. od Dinama dobio milijunsku pozajmicu koju je kasnije i vratio, ali ne vlastitim novcem, već sredstvima samog kluba, koji se za to još morao i zadužiti u jednoj banci.

Kakvo je onda zapravo bogatstvo koje posjeduju Mamići i kako su ga stjecali?

Javnosti najpoznatija tvrtka koju su posjedovali je svakako Mamić Sport Agency (MSA) preko koje je obitelj zarađivala na transferima igrača. Prema pisanju Večernjeg lista, Dinamo je u posljednjih 14 godina, odnosno u eri Zdravka Mamića, od transfera igrača uprihodio nevjerojatnih 147,5 milijuna eura.

Agencija je ugašena 2014. nakon što se Mamića počelo prozivati za sukob interesa jer je cijelo vrijeme ujedno bio i izvršni predsjednik Dinama. Mamić navodno nije prestao ubirati profit od prodaje igrača, samo to sada radi na druge načine, transferi igrača idu preko njemu bliske tvrtke Asa International koja nije registrirana u Hrvatskoj. Zdravko Mamić danas je jedni član društva KF projekt, tvrtke registrirane za promet nekretninama i uslugama te je također član društva Radio Sedam; obje tvrtke posluju s gubicima. Iz drugih je poslova izašao, prodao ili ih ugasio, poput poznate Mamić - sportske agencije. Zoran Mamić jedini je osnivač tvrtke Sikuma koja se bavi trgovinom i građevinarstvom. Tvrtka je prošlu godinu završila minusom od četiri milijuna kuna.

Tvrtka Steradijan u kojoj su tri Mamića ključne osobe, Zoran, Mario i Mislav, također posluje s minusom od 689.400 kuna, također se bavi građevinarstvom. Svojedobno je Zoran Mamić otvorio pet društava koja su se bavila građevinarstvom, od kojih su neka zatvorena. Braća su gradila urbane vile na Pantovčaku, u podsljemenskoj zoni i luksuzne apartmane na Pagu. Dolaskom krize koja je značajno pogodila građevinski biznis, prodaja je išla sve slabije.

Spomenimo i da je Zdravko Mamić 2006. Erste banci prodao tvrtku Mamić nekretnine d. o. o., koja je u svom vlasništvu imala zemljište i projekt gradnje poslovnog nebodera na uglu Vukovarske i Lučićeve ulice (Sveučilišne avenije). Danas se ondje nalazi Erste poslovni centar. Mamić je navodno dobio nešto više od osam milijuna eura. Izvršni predsjednik Dinama u projekt gradnje nebodera u Vukovarskoj krenuo je početkom stoljeća kada se u zgradi Gradske uprave potukao s tadašnjim pročelnikom za planiranje Miljenkom Mesićem koji se protivio gradnji nebodera. Mesić je potom smijenjen, a Grad je dopustio čak i proširenje Lucićeve kako bi se gradnja mogla nesmetano odvijati. Međutim, Mamić je brzo obznanio da neće imati novca za završetak projekta.

Otkud Mamićima bogatstvo?

Već početkom devedesetih sudjelovao u privatizaciji industrije Česma iz Bjelovara te je dugo obnašao razne upravne funkcije u toj tvrtci. Privatizacija te tvrtke bila je pod istragom policije zbog sumnjivog otkupa dionica, ali je kasnije utvrđeno da je sve bilo po zakonu. Mamić je često, govoreći o poslu u Česmi, tvrdio da u njoj nije zaradio ni kune. Činjenica je da je nekad velika i moćna tvrtka kao i brojne slične nakon procesa pretvorbe i privatizacije spala na prosjački štap. Mediji su pisali i da je tijekom devedesetih kupio većinski paket dionica Badela koje je kasnije preprodao trgovcu oružja Ferdinandu Jukiću.

Što se tiče nekretnina, danas Zdravko Mamić u Zagrebu posjeduje luksuznu vilu na Tuškancu. Na 1.400 metara četvornih površine smještena je kuća od nekih 300-tinjak metara četvornih s garažom i bazenom. U medijima se hvalio i hacijendom u Gorskom kotaru, a tu je i vila na Pagu koja glasi na brata Zorana. Svojedobno je kazao da je kuću u Gorskom kotaru projektirala njegova šurjakinja, inače arhitektica. Površina je tog objekta 140 četvornih metara, no Mamić je vlasnik oko 30.000 metara terena.

'Gorski kotar za mene je pravi raj, supruga mi je iz Mrkoplja i te su dvije stvari presudile kod odluke da napravim kuću za odmor. Planiram kupiti još 100.000 kvadrata zemlje. Vidio sam što je napravio Nadan Vidošević, mogu mu samo čestitati na ukusu, a ja ću tek odlučiti što još na tom terenu napraviti', izjavio je Mamić 2007. godine.

U neposrednoj blizini vile na Tuškancu nalazi se i stan koji glasi na tvrtku u kojoj je direktor Mamićev sin Mario. Riječ je peterosobnom, dvoetažnom stanu koji sačinjavaju stubište, četiri sobe, hodnik i tri garderobe, tri toaleta, dvije kupaonice, dva tuša i dnevni boravak, izba, dvije kuhinje i polunatkrivena terasa ukupne površine 213 četvornih metara.

Kako je sinoć rekao u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, Zdravko ima stanove u centru Cvjetno, te je zvao Tomislava Horvatinčića da puste istražitelje u nekretnine.

Mlađi Mamić ima 14 stanova u Berlinu

Na Mamićeva sina glasi i 20-metarska jahta Feretti 590 Maluciva na kojoj Zdravko često prima prijatelje. Baš prije nekoliko dana na njoj je plovio s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom nakon skandala s kukastim križem na utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije na Poljudu u Splitu. Mamić senior strastveni je obožavatelj jahti, a promijenio ih je nekoliko - See Ray 330, Azimut 4, Ferretti 44, Ferretti 59. Sadašnja vrijednost Malucive procjenjuje se na oko pola milijuna eura, no kupljena je za puno više. Carina je 2010. procijenila jahtu puno skupljom od 700 tisuća eura, navodno je prava cijena oko milijun i pol eura! 

Zoran Mamić imao je kuću od 700 četvornih metara na zagrebačkom Markuševcu, vrijednu oko 10,2 milijuna kuna gdje je živio s bivšom suprugom i djecom. Nakon što se razveo, preselio se u stan od 200-tinjak kvadrata u Gračanima u vrijednosti od malo manje od tri milijuna kuna, a bivša supruga Vanja ostala je u Markuševcu. Zoran i Vanja bili su i vlasnici dva vrijedna konja od oko 400 tisuća kuna. Osim nekretnina u Zagrebu, Zoran Mamić u Njemačkoj ima stanove koje iznajmljuje s bratom Zdravkom (51).

U akciji Porezne inspekcije prije tri godine mediji su imovinu Zorana Mamića procjenjivali na 6,4 milijuna kuna što je bilo u nerazmjeru s ukupnim dohotkom koji je iznosio tek 160.000 kuna. On je ranije bio aktivni nogometaš u Njemačkoj, čak i Hrvatski reprezentativac, ali Porezna inspekcija nije vjerovala da je zarađivao dovoljno da bi imao takvu imovinu.

Zoran Mamić je od 2009. do 2011., navodi RTL, sam sebi davao plaću od 6.000 kuna mjesečno kao samostalni obrtnik u te tri godine imao je dobit od oko 480.000 kuna. Solidan rezultat, ali su tri tvrtke kojima je Zoran Mamić bio stopostotni vlasnik iz godine u godinu bilježile samo gubitke, ukupni zbroj njihovih gubitaka je veći od 1,5 milijuna kuna. Usprkos lošem biznisu, od nekretnina Zoran Mamić osim spomenute obiteljske kuće u Zagrebu, i apartmana u Novalji, posjeduje 14 stanova u Berlinu i još 3,5 tisuće četvornih metara zemljišta u Novalji.

Kada mu je trebala pomoć uskakao je brat Zdravko. Od 2004. do 2009. dao mu je kao pozajmicu 40 milijuna kuna. Brat se bratu djelomično odužio 2010. kada je Zoran Zdravku za 25 milijuna kuna prodao tvrtku KF projekt koja ima temeljni kapital od 20.000 kuna i godinama iskazuje milijune kuna gubitka.

Sve to je, navodi RTL, poreznicima pravdao nogometaškom plaćom u Bayer Leverkusenu ali još iz 1998., gdje je prvo mjesečno primao 60.000 njemačkih maraka bruto, a potom 240.000 DEM. Porezniku koji je sve to potpisao, ništa nije bilo sumnjivo.