IDE NOVI NATJEČAJ

Vrdoljak: Visia Croatica nije garantirala održivost Imunološkog

02.07.2015 u 12:51

Bionic
Reading

Ne prihvaća se obvezujuća ponuda Visie Croatice za kupnju dijela vlasničkog udjela u Imunološkom zavodu, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na sjednici Vlade rekavši: 'Obavili smo konzultacije s upravom i sindikatima, njihov zaključak je da ponuda ne može garantirati opstojnost Imunološkog'

Visia Croatica, podsjetimo, jedina je podnijela obvezujuću ponudu za kupnju 73 posto dionica zavoda, a Vlada je zadužila Državni ured za upravljanje državnom imovinom da odluku o novom natječaju za Imunološki pripremi u roku od 30 dana.

'Nakon konzultacija s Upravom i sindikatima u Imunološkom, zaključili smo da ova tvrtka – i ponuda i model – ne daje ni povjerenje, niti garancije za dugoročnu održivost Imunološkog zavoda. To je najvažniji razlog. Na nama je sada, i to smo tražili od Uprave, da hitno nađu izvor sredstava bilo koje financijske institucije za isplatu zaostalih plaća i da se, ako bude sve u redu, za mjesec dana vrate proizvodne dozvole, a onda u miru privesti Imunološki stabilnom poslovanju. Ali ne kroz model koji je apsolutno neprihvatljiv i nema garancije za naše zdravlje i našu krv koja je u Imunološkom da može imati održivost ', kazao je Vrdoljak.

Rješenja koja su se pojavila kroz Visia Croaticu, ministar je nazvao neodrživima i kazao da pripadaju 'nekim prošlim vremenima'. Pritom je podsjetio da je 'Imunološki zavod prije dvije i pol godine izgubio dozvolu za rad, zato što se 20 godina nije ulagalo, nego se iz Imunološkog zavoda izvlačio novac i zanemarivalo standarde koji su se pojavili u Hrvatskoj'.

'Da Imunološki ima dozvolu za rad, bio bi održiv i ne bi se tražio strateški partner, a sadašnje stanje u Imunološkom ide na dušu svih prethodnih uprava i vlada', kazao je Vrdoljak i zaključio: 'Ne raditi, a tražiti da se investira, a nije se investiralo kada se radilo, u najmanju je ruku vrhunsko politikanstvo i neodgovornost naših prethodnika'.