PORTAL MOJPOSAO

Živnulo tržište rada: Porast broja oglasa za 18 posto

02.07.2015 u 10:29

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci 2015. na portalu MojPosao objavljeno je više od 11.000 oglasa za posao, što je povećanje od čak 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najtraženija zanimanja u tom razdoblju su konobar, kuhar, prodavač, programer, prodajni predstavnik, knjigovođa, komercijalist, frizer, vozač te vozač kamiona, objavio je portal MojPosao

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u turizmu i ugostiteljstvu (23 posto oglasa i 20 posto životopisa), u prodaji - trgovini (19 posto oglasa i 30 posto životopisa) te u proizvodnji i zanatskim uslugama (11 posto oglasa i 6 posto životopisa).

U odnosu na prošlu godinu, najveći porast broja oglasa, u prosjeku 50 posto, zabilježen je u kategorijama 'Sigurnost i zaštita', 'Promet, transport i pomorstvo' te 'Skladištenje i logistika'.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici 2015. je objavljeno ukupno 57 posto oglasa za stalno zaposlenje, što je jednako kao i prošle godine. Također, 51 posto oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno. U pet posto objavljenih oglasa tražili su se djelatnici za stručno osposobljavanje, a četiri posto oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

S druge strane, 55 posto posloprimaca je zainteresirano za stalni posao, dok ih je trećina zainteresirana za rad na određeno. Za honorarni rad zainteresirano je 15 posto posloprimaca, dok bi ih se 10 posto odlučilo na stručno osposobljavanje.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom prvih šest mjeseci, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51 posto oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 55 posto posloprimaca je u svom profilu na MojPosao portalu kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa i broj profila tražitelja posla u kojima se zahtijevala, odnosno, navodila visoka stručna sprema, iznosio je 33 posto oglasa i 17 posto profila. Poznavanje stranih jezika poslodavci su tražili u 52 posto oglasa.

Rast broja oglasa za osobe s invaliditetom

Tijekom prve polovice 2015. godine poslodavci su objavili gotovo 300 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na prošlu godinu, ove je godine takvih oglasa čak 13 posto više.

Rast oglasa za rad u inozemstvu

Do sada je objavljeno više od 300 oglasa za rad u inozemstvu, što je 29 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše oglasa za inozemstvo objavljeno je za radna mjesta u Njemačkoj, iza koje slijede Austrija, Mađarska te Slovenija.