BLOGER MILARDOVIĆ:

'Ni Pusić ni Grabar Kitarović ne mogu se odlijepiti od regiona'

01.07.2015 u 16:05

Bionic
Reading

Politolog i novopečeni bloger Anđelko Milardović, predsjednik Instituta za europske i globalizacijske studije, poručuje da malo toga upućuje na činjenicu svakodnevnog življenja RH u novoj političkoj realnosti Europske unije. Hrvatska se, po Milardoviću, vezuje 'uz regiju/region živeći u nekom nedefiniranom međuprostoru EU (eurosfere) i regije/regiona, kao novokonstruirane imaginarne geografije depersonaliziranih država'

U svom prvom blogu, naslovljenom 'Izgubljeni u političkom makrokozmosu EU-a', politolog Milardović upozorava da je stvorena poremećena ravnoteža i u tumačenju i u prakticiranju hrvatskog kulturnog identiteta koji je po svojim sastavnicama srednjoeuropski, mediteranski i dijelom balkanski.

'Vidi se to u otklonu ili nenaglašenoj politici prema zemljama Srednje Europe, Mediterana te prenaglašenosti ili zauzetosti politikom prema regiji/regionu, bez obzira na najavu predsjednice RH u predsjedničkoj kampanji kako je 'ovo Hrvatska, a ne nekakav region', od kojeg se, čini se, vanjska politika Vesne Pusić i predsjednice RH K. G. K. zasad ne može odlijepiti. Zar ne izgleda kao da dame iz visoke politike, bez obzira na (simulirane?) ideološke razlike, moraju odrađivati posao svojih mentora iz vrlog novog svijeta? Odnosno radosno provoditi 'koncepciju odozgo'? Društvo koje provodi koncepciju odozgo po definiciji je društvo bez koncepcije', navodi Milardović.

Ističe da je u posljednjih dvadeset godina hrvatsko društvo u odnosu na 'Veliki Svijet' zapravo društvo bez koncepcije, podaničkog mentaliteta, bez definiranog razvoja u odnosu na razvojnu filozofiju projekta Horizont Europa 2020 koji se temelji na održivom razvoju, znanju, obrazovanju i uključivom razvoju.

'Konzekvence društva bez koncepcije više vuku na pesimističnu ili distopijsku sliku tog društva nego na neku optimističnu. Riječ je o društvu koje se približilo kontejnerskoj grupi skupljača boca, u kojem je više skupljača boca od boca samih. Nije to mala i neozbiljna sociološka činjenica već nadasve upozoravajuća! Radi se o društvu siromaštva, propalom i skoro deklasiranom srednjem sloju, moćnoj oligarhiji, odnosno tranzicijsko-ratnim profiterima kao novim stupovima društva', upozorava politolog.

Komunikacijski deficit premijera i predsjednice

I premijeru Zoranu Milanoviću i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović zamjera komunikacijski deficit i iracionalne rasprave o prošlosti bez volje i želje za zaokretom prema budućnosti. Politička oligarhija, dodaje, vješto preko medija manipulira društvenim masama glede totalitarnih prošlosti ovog društva konfrontirajući društvene mase po ideologijskoj osi, instrumentalizirajući prošlost u dnevno-političke i izborne borbe.

'Tom tehnikom ona produbljuje aktualnu bipolarizaciju društva s mirisom kontroliranog 'građanskog rata' i radikalizacije putem propalih ideologija prošlosti. Mi smo taoci neprevladane i neobjektivirane prošlosti. Teško se možemo izbaviti iz ralja politike koja permanentno vozi unatrag, dakle jedne regresivne politike i situacije, tim više što u toj instrumentalizaciji sudjeluje i podijeljena akademska zajednica. Ona bi trebala podastrijeti objektivizaciju prošlosti, odnosno znanstveno i objektivno objašnjenje onoga što se dogodilo', podsjeća Milardović.

Što bi, po Milardoviću, trebali učiniti oni koji, unatoč svemu, ostaju u Hrvatskoj, možete pročitati ovdje.