OTVORENO

Matušić: Nema političke volje da se istraži privatizacija Croatia osiguranja

01.07.2015 u 07:58

Bionic
Reading

'S pozicije Transparency Internationala Hrvatske (TIH) borba protiv korupcije je nešto što okupira Hrvatske građane. TIH je prvenstveno za prevenciju korupcije. Trebamo konačno početi poštenije živjeti', rekla je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska u emisiji Otvoreno HTV-a.

'Korupcije ima svugdje, kao društvo smo klizili proteklih 25 godina prema tome, visokopozicionirani političari su samo više pred očima javnosti. Tko je ogrezao u korupciju ne može se baviti javnim poslom. Ne treba doći na tulum kad su već svi pijani nego na početak kad su svi trijezni - tako je i s borbom protiv korupcije', kaže Budimir u Otvorenom

'Političke stranke su vrlo odgovorne za kadroviranje na svim razinama vlasti. Kad se biraju kadrovi za funkcije ne vodi se računa koga se bira. Također bi postavljeni trebali imati svoj integritet - ako su pogriješili da se povuku. Političari ne bi smjeli podcjenjivati hrvatske građane. Od njih očekujemo da rade i da nam bude bolje, a građani žele da mogu živjeti od svojeg rada. Tu stranke imaju veliku odgovornost', rekla je Davorka Budimir te je dodala da se lideri velikih stranaka mijenjaju.

'Korupcija je globalni problem. U demokracijama koje su znatno razvijenije i koje imaju znatno istančaniju percepciju također ima korupcije. Eto primjera švedske ministrice koja je kupila na karticu čarape jer su joj trebale. Odmah po povratku u zemlju je prijavila da je to kupila i nadoknadila trošak, no morala je dati ostavku. A naš ministar pravosuđa objašnjava kako se prijaviti da bi bio primljen', rekao je Frane Matušić, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora (HDZ).

'HDZ je oporbena stranka, slučajevi koji su otvoreni vodi DORH i ne bih o tome. Iz vašeg priloga vidi se da korupcije ima u cijelom nizu stranaka, dodao je. Spomenuo je i slučaj privatizacije Croatia osiguranja za koji tvrdi da ima dovoljno materijala za istražiti slučaj. A onda Vlada kaže nismo privatizirali po ovom zakonu nego po nekom starom. Ali istina je da nema političke volje da se istraži', rekao je Matušić.

'Korupcija je društveni problem i okupira građane. Sutra je šest godina od odstupanja Ive Sanadera s čela Vlade i HDZ-a, a vodio je najveću korupcijsku hobotnicu u Hrvatskoj. Nitko ne može reći da netko tko sjedi do tebe kako nije počinio kazneno djelo. Podržavam svaku istragu protiv svakoga. Drago mi je kad su mi kolege oslobođene. Ali svi moraju počistiti u svojem dvorištu, rekao je saborski zastupnik Peđa Grbin (SDP).

Odgovorio je Matušiću oko privatizacije CO i branio način na koji je to Vlada provela.

'Situacija u Hrvatskoj je bolja nego percepcija. Malo je zemalja uzelo taj korak. Imali smo dosta niske startne pozicije. Kad uspoređujem s drugim državama - ocjena od 1 do 5 je da smo sad na 2,5, a bili smo na 1,5. Korupcija ima i u zapadnom svijetu. Ljudska narav je da imate lopova iza sebe. Problemi isplivaju pa ih na Zapadu riješe. Mi već 70 godina ne rješavamo probleme. Sad već rješavamo i u dvije velike stranke, samo to malo moramo ubrzati', rekao je Milan Račić, kolumnist Večernjeg lista, koje se prije povratka u Hrvatsku bavio poslovanjem u Kanadi, SAD-u i Njemačkoj.

Kod nas se često kaže: riba se čisti od glave, ne od repa. Ma treba čistiti s obje strane, slikovito je objasnio Račić borbu protiv korupcije.