PREDSJEDNICA ZA EURONEWS

'Uzori su mi Thatcher i Merkel, nisam Sanaderova štićenica'

30.06.2015 u 08:18

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za Euronews komentirajući teme kao što su recesija, feminizam i Europska unija. Nije mogla sa sigurnošću ocijeniti koliko je Hrvatskoj bolje otkako je članica EU.

Teško je procijeniti, moram reći da se u glavama ljudi još nije sleglo da smo članica EU - rekla je K. Grabar-Kitarović, dodajući da nismo dovoljno koristili europske fondove
'Rekla bih da javnost u Hrvatskoj vjerojatno postaje euroskeptičnija i moramo nešto učiniti oko toga' - dodala je predsjednica za Euronews. Smatra da bi Hrvatska trebala postati članica eurozone.

Kao najveću prijetnju hrvatskom gospodarskom rastu i stabilnosti istaknula je negativne demografske trendove. 


'Europska komisija procijenila je da će oko 200.000 napustiti Hrvatsku do 2019.', rekla je  Grabar-Kitarović. Dodala je da će, ako ne preokrenemo trendove, broj nezaposlenih i umirovljenika uskoro premašiti broj radnika. 
 
Kao političke uzore istaknula je Margaret Thatcher i Angelu Merkel, a distancirala se od bivšeg premijera Ive Sanadera rekavši da nije znala za njegove koruptivne djelatnosti. Nije joj se svidjelo kada ju novinarka nazvala Sanaderovom štićenicom.  

'Ne volim tu riječ, žao mi je, nisam bila štićenica', rekla je.

Na pitanje kako je biti prva hrvatska predsjednica odgovorila je kako je nekad morala raditi teže od muškaraca, da je bila izložena seksizmu, ali da se ne bori samo za jednakost žena.

'Nisam feministica. Ja sam osoba koja želi vidjeti jednakost, jednak tretman za sve', poručila je predsjednica.