KANDIDATI U ŠKOLSKIM KLUPAMA

Hebrang ne zna kada je počeo Prvi svjetski rat

12.10.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Kada bismo predsjedničke kandidate stavili u đačke klupe, osim zanimljivog prizora dobili bismo i zanimljive odgovore. Andrija Hebrang dobio bi jedinicu iz povijesti, a 'štreber' Nadan Vidošević bio bi odlikaš. Ivo Josipović nije htio sudjelovati u ovom mini kvizu pa njegovo (ne)znanje nije bilo moguće provjeriti

U hateveovoj emisiji 'Dossier.hr' novinarka je nekoliko predsjedničkih kandidata izrešetala pitanjima iz povijesti, o hrvatskim državnim blagdanima, europskim političarima… Nadan Vidošević na najviše je pitanja točno odgovorio, Hebrang na najmanje, a Vesna Pusić i Vesna Škare Ožbolt dobile bi ocjenu dobar ili vrlo dobar.

Jedan od Hebrangovih bisera je odgovor na pitanje kada se obilježava Dan pobjede. Bivši ratni ministar zdravstva ustvrdio je da je to 8. kolovoza, na dan završetka akcije Oluja. Da se Dan pobjede obilježava 5. kolovoza, tj. na dan  oslobođenja Knina.

Hebrang nije znao ni kada se obilježava Dan međunarodnog priznanja RH. Ipak, znao je datum, no fulao je godinu rekavši da se slavi 15. siječnja 1991. Vidošević je pak kazao da se dobro sjeća tog dana 1992. godine jer je bio na velikoj fešti i slavio je do zore.

Hebrang je 'briljirao' i na pitanjima iz svjetske povijesti. Na pitanje kada je počeo Prvi svjetski rat, samouvjereno je ustvrdio da se to zbilo 1918. godine. Nakon toga se sam ispravio i kazao - 1911. Međutim, Prvi svjetski rat počeo je 1914. godine, što su ostali kandidati znali, a Vidošević je rekao i točan datum.

Hebrang se 'zbunio' i na sljedećem svjetskom ratu. Ustvrdio je da je Drugi svjetski rat počeo 1941, kada su Hitler i Staljin napali Poljsku. Rat je doista počeo tim događajem, no dvije godine ranije. Ostali kandidati znali su odgovor, a Vidošević je, štreberski, opet sve detaljno opisao.

Hebrang nije znao ni kako se zove njemački ministar vanjskih poslova, ni premijer Srbije, no znao je ime mađarskog premijera, čije ime nisu znale Pusić i Škare Ožbolt.

Hebrang je jedino na pitanje kada je osnovan NK Hajduk k'o iz topa ispalio: 1911. i ponudio točan odgovor. Blizu su bile i Pusić i Škare Ožbolt, a Vidošević je i na to pitanje točno odgovorio. Bravo, Nadane, sjedi - pet!

Uvjerite se i sami u to koliko predsjednički kandidati znaju o povijesti (video dostupan samo korisnicima preglednika Mozilla Firefox).