SKANDAL U UMAGU

Zbog tri prsta sa škole uklonjen mural ekološke tematike

27.06.2015 u 23:48

Bionic
Reading

Mural koji je na pročelju Osnovne škole 'Marija i Lina' u Umagu prošloga tjedna oslikao akademski slikar-grafičar Miron Milić za potrebe festivala indie glazbe i vizualne umjetnosti Indirekta, koji se tamo održavao, ubrzo je obrisan s fasade jer se pokazalo spornim što ruka na slici pokazuje tri prsta

Miron Milić u izjavi za tportal kaže da je s muralom htio poslati ekološku poruku jer je i škola 'Marija i Lina' ekološki orijentirana i ni u primisli mu nije bila nikakva nacionalistička ili huškačka provokacija. 'Htio sam poslati poruku djeci da se ne ponavljaju kao mi i ne ponavljaju na prste što bi trebali uraditi. Eto, to je sva mudrost ovoga murala', kaže Milić. Slikar ne može vjerovati da je od jednog benignog rada doveden u situaciju da se pravda.

Objašnjava da su organizatori festivala, koji se organizira već treću godinu, pozvali nekoliko umjetnika, među kojima i njega, da se uključe sa svojim radovima. 'Odmah smo bili upozoreni da ne žele nikakve provokativne radove. Ljudi znaju moj rad, ja jesam socijalno angažiran i volim komentirati stvari oko sebe, ali izbjegavam politiku i više se zadržavam u domeni svakodnevnog života', priča nam Milić. Naglašava da tema nije trebala biti socijalno angažirana, a na kraju je ispala cijela drama iako apsolutno nema nikakve politike na plakatu.

'Bilo je svakakvih komentara, zašto se nisam zaustavio na četvrtom prstu, zašto sam napisao četiri stvari, a prikazao samo tri prsta. To je tolika besmislica, da to moram sve objašnjavati', u nevjerici je umjetnik.

Ravnatelj škole Mato Vidović za Glas Istre je izjavio da je autora murala i organizatore zamolio da na pročelju škole ne slikaju nikakve dvosmislene i nedorečene poruke. 'No ispalo je upravo suprotno, u što se uvjerio nakon što se vratio s puta, a u međuvremenu je primio niz poziva koji su se odnosili na sporan mural', kazao je Vidović.