Hrvatska LUDI PRIDE 2009.

Parada osoba s duševnim smetnjama

  • Autor: tportal.hr
  • 9.10.2009 13:21:00
  • 9.10.2009 13:00:00

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama 'Sjaj' organizirala je na zagrebačkom Cvjetnom trgu manifestaciju 'Ludi Pride 2009.'posvećen pravima osoba s duševnim smetnjama.

'Socijalni radnici budite naši saveznici', 'Suci shvatite nas ozbiljno', 'Poslovna sposobnost je pravo na život', neki su od transparenata koje su nosili aktivisti 'Sjaja' dok su građanima dijelili letke, kojima su željeli potaknuti društvo da promijeni način postupanja i deinstitucionalizira osobe s duševnim smetnjama.

U
druga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama Sjaj želi Ludim prideom potaknuti društvene promjene i potaknuti hrvatske političare da se standardizirana politika, kojom se zanemaruju duševni bolesnici, prestane provoditi te da se osigura primjeren život osobama s duševnim smetnjama.

Duševne bolesti u Hrvatskoj zauzimaju sedmo mjesto po razlozima za bolničko liječenje, a čak su na drugom mjestu među svim kroničnim bolestima, i to kod osoba u dobi između 20 i 59 godina.

Da država ne poduzima odgovarajuće mjere osposobljavanja osoba s duševnim smetnjama, ukazuje i zabrinjavajući podatak da je od 17 tisuća osoba lišenih poslovne sposobnosti 16 tisuća njih u potpunosti lišeno poslovne sposobnosti.

Na smještaj u domove socijalne skrbi čeka više od četiri tisuće osoba s društvenim smetnjama, a trenutno ih je u domove smješteno nešto više od tri tisuće. Osobe u ustanovama socijalne skrbi za odrasle psihički bolesne osobe tamo najčešće ostaju do kraja života.

Program Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za osobnu asistenciju namijenjen je isključivo osobama s težim tjelesnim invaliditetom. 'Zanemarivanje osoba s težim duševnim smetnjama ili intelektualnim poteškoćama predstavlja ozbiljan društveni problem i pokazatelj je loše socijalne politike', ističe udruga Sjaj u pozivu na Ludi pride 2009.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još