VAŠ PLAN JE MOJ PLAN

Stranke plešu oko HUP-a, a što kažu poduzetnici?

30.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Kompatibilnost stavova i prioriteta te visoka razina suglasja – samo su neki od zaključaka dosadašnjih sastanaka predstavnika političkih stranaka i Hrvatske udruge poslodavaca. Slaganja i razumijevanja na načelnoj razini pogotovo uoči izbora među spomenutim akterima gotovo da nikad nije manjkalo, no u HUP-u možda baš i zato ovaj put čekaju jesen kako bi jasnije vidjeli željenu buduću krvnu sliku gospodarstva i u skladu s time preporučili terapeute

Uoči parlamentarnih izbora HUP je, podsjetimo, političkim strankama uputio 16 pitanja vezanih uz kardinalne probleme koji privatnom sektoru ograničavaju rasta i razvoja te zatražio konkretna rješenja koja će biti ključni dio stranačkih programa. Odgovore HUP očekuje u jesen, a tada bi trebao uslijediti i daljnji nastavak dogovora sa strankama oko zajedničkih susreta.

Na sličan se rendezvous SDP navodno prema pisanju Novoga lista ne misli odazvati jer se njihov rad ne može odvojiti od rada Vlade dok njihovi koalicijski partneri iz HNS-a nisu imali problema s dvojnim identitetom pa su svoje s HUP-om već odsastančili, kao i HSS te HDZ, a OraH Mirele Holy i Reformisti Radimira Čačića HUP-u su dostavili odgovore. Velike stranke su redom, manje više istim riječima, isticale da su 16 HUP-ovih točaka, upravo i njihovi programi te da postoji velika razina suglasja.

No, koliko su zadovoljni tijekom dosadašnjih sastanaka i jesu li doista dobili konkretne odgovore, pokušali smo provjeriti u samom HUP-u, a njihova savjetnica za odnose s javnošću Lea Marcijuš nam je odgovorila da su 'za sada vrlo zadovoljni činjenicom da su stranke brzo reagirale i pokazale spremnost da ponude odgovore na postavljena pitanja. Izlazeći u javnost s našim pitanjima nismo očekivali trenutačne reakcije stranaka, ali smo ih željeli dovoljno rano prije službenog početka kampanje potaknuti da u izradi gospodarskih programa pristupe na način da njima svakako obuhvate odgovore na ključne probleme hrvatskog gospodarstva i prepreke snažnijem opravku i rastu'.

Iz stranačkih odgovora i programa trebalo bi biti jasno što će se raditi, u kojim rokovima i kako će se mjeriti uspješnost te će oni u konačnici biti analizirani u usporedbi s 'HUP-ovih 16', podsjetila je Marcijuš i istaknula: 'Smatramo da su upravo gospodarska pitanja u ovome trenutku najvažnija za zemlju i smatramo da sve stranke naglaske u svojim predizbornim platformama trebaju staviti upravo na to područje te, ne samo poduzetnicima i poslodavcima, već svim građanima prije izbora jasno reći kakva nam gospodarska rješenja nude. I to vrlo konkretno, a ne samo na razini općeprihvatljivih ciljeva'.