KAO DA NIJE NA VLASTI

Mrsiću i za mirovine umrlima kriv HDZ

22.06.2015 u 12:18

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u ponedjeljak kako su podaci o mirovinama uplaćenima na račune umrlih te na nepostojeće račune rezultat osam godina HDZ-ovih vlada za kojih se, tvrdi, nije vodilo računa o mirovinskom sustavu

"Sređujemo stanje u državi, a ovo je završetak sređivanja stanja u mirovinskom sustavu. Očito je propušteno osam godina kada je sadašnja oporba bila na vlasti da se to stanje sredi. Tada je postojao i OIB i sustav kontrole, no očito da se zbog nečega nije željelo kontolirati isplate mirovina", rekao je Mrsić za Hinu u Spomen šumi Brezovica gdje sudjeluje u proslavi Dana antifašističke borbe.

Podsjetio je da je njegovo ministarstvo već otkrilo više od 50 tisuća korisnika mirovina bez OIB-a, slučajeve primanja nezasluženih mirovina, kao i one u kojima su mirovine primale "mrtve duše".

"Mi isplaćujemo dosta mirovina u inozemstvu, a sada imamo dobar mehanizam kako možemo kontrolirati te isplate, s obzirom da postoji sustav vezan uz banku i točno znamo gdje se isplaćuje. Prijašnjih godina smo utvrdili da se isplaćivalo i na račune koji su bili ugašeni, pa je to transferirano na neke druge račune. Ne bih govorio o grešci mirovinskog sustava, nego o dugogodišnjem nemaru prema tom sustavu", kazao je Mrsić.

Poručio je da, dok je on ministar, ni jedna nepripadajuća mirovina neće biti isplaćena ni u Hrvatskoj ni u inozemstvu.