MANOLIĆ OPTUŽUJE

'Nema puno ljudi koji su stvarali Hrvatsku, a da nisu surađivali s Udbom'

18.06.2015 u 21:46

Bionic
Reading

U emisiji Pressing na N1 gostovao Josip Manolić, koji se osvrnuo na priču o tome da je Tomislav Karamarko bio Udbin doušnik, te je kazao kako je među ljudima koji su stvarali Hrvatsku bilo tek nekoliko onih koji nisu surađivali s Udbom

Bivši visokopozicionirani pripadnik Udbe, jedan od osnivača HDZ-a, bliski Tuđmanov suradnik, šef tajnih službi i bivši hrvatski premijer Josip Manolić ne posustaje ni u devedeset i petoj godini života. Manolić je svjedok vremena čiji bi memoari, koji uskoro izlaze, mogli temeljito protresti hrvatsku politički scenu.

Zapravo, dogodilo se to i prije izlaska jer je Manolić javno optužio predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kao nekadašnjeg doušnika jugoslovenske tajne službe, Udbe. Manolić s optužbama izlazi neposredno nakon objave antikomunističkog manifesta i najave lustracije.

Njih dvojica se dobro poznaju, govori Manolić. U svojoj 60-godišnjoj prebogatoj policijsko-političkoj karijeri Manolić je bio šef i Karamarku, a na objavu ovog kompromitirajućeg podatka odlučio se, kaže, zbog privrženosti politici pomirbe i nemogućnosti provedbe lustracije. A drugi će reći zbog toga što bi sam mogao biti lustriran i gonjen zbog eventualnih zločina u ratu i poraću.

'Očekujem da će Karamarko ipak ići s tužbom, ipak se samo tu može dokazati što je istina, a što laž. Svašta će se sad iskopati u tim pričama, kada se obavještajci počnu izjašnjavati o njegovom slučaju. Ja znam da je bio ucjenjivan zbog sitnih nekih stvari koje su tada smetale postojećem sustavu. Tada je prihvatio radije manje zlo za njega nego da ga kriminaliziraju zbog nekih sitnih problema', kazao je Manolić.

Manolić je ponovio kako je medijski istupio jer su ga isprovocirale Karamarkove izjave o lustraciji.

'Iritirala me izjava što sad poteže pitanje lustracije i njegov manifest borbe protiv 'crvenih', i jedno i drugo je politička besmislica u ovim momentima. To pokazuje čovjeka koji stoji na poziciji revidiranja povijesnih činjenica iz 90-ih u korist gubitnika Drugog svjetskog rata. Karamarko je na strani gubitnika, neprihvatljivo je to sada potezati. Pomirba je vid lustracije, generalno, jer mi smo s pomirbom oprostili jedni drugim grijehe, pod navodnicima', rekao je Manolić.

Manolić je rekao da se on sam ne boji lustracije. 'Mene će vjerojatno Bog uzeti za kratko vrijeme na lustraciju', rekao je Manolić.

Manolić je prokomentirao i svoj odnos s Gojkom Šuškom. Rekao je da su u početku njihovi odnosi bili jako dobri:

'Perković i Šušak su bili bliski jer sam ja '92 tražio da se Perkovića umirovi. Pustio je generala JNA, i meni se to nije svidjelo. Profesionalno mi kao obavještajac nije dao informaciju zašto je to učinio. Tuđman je prihvatio prijedlog, ali na intervenciju Šuška ga je ponovno postavio na položaj. Dekret sam potpisao ja kao predsjednik Vlade'

Upitan zašto je Šušak bio tako moćan Manolić komentira: 'Nemam dokaze zašto je kao ministar obrane bio najbolji Tuđmanu. Ja sam mu zamjerio sukob u BiH, jer to je bila činjenica'.

Komentirajući optužbe Andrije Hebranga da nije nevin Manolić je rekao da Hebrang to treba dokazati. Dodao je da protiv njega nije podnesena kaznena prijava nakon što je komisija Vice Vukojevića ispitala taj slučaj. Za optužbu da je trovao Alojzija Stepinca rekao je da je 'čista laž'.

Na samom kraju intervjua, Manolić je upitan ima li među ljudima koji su stvarali Hrvatsku onih koji nisu surađivali s Udbom, na što je odgovorio: ''Vjerojatno ima, ali ne puno''.