ŽIDAK ZA DEUTCHE WELLE:

'Neću doživjeti da se BBB i Grobari ne mlate'

08.10.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Neredi i smrt navijača u Širokom Brijegu, tučnjava u Beogradu uoči utakmice Partizana i Toulousa, divljanje navijača Dinama u Rumunjskoj. Posljednjih dana iz regije stižu zabrinjavajuće i tragične "sportske" vijesti. Nogomet u Srbiji, Hrvatskoj i u BiH očito je u raljama nekolicine nasilnika, koji nogomet - zlorabe, a navijačima manipuliraju

Posebice u BiH postoji bojazan da bi nasilje moglo destabilizirati stanje u zemlji i dovesti čak do novih etničkih sukoba, piše Deutche Welle

"Najljepša sporedna stvar na svijetu" na Balkanu sve češće pokazuje svoju najružniju stranu. Količina nasilja u Širokom Brijegu iznenadila je i Uga Vlaisavljevića, profesora sociologije na Sveučilištu u Sarajevu: „Kao i svi građani i ja sam bio šokiran onim što se dogodilo u Širokom Brijegu. Odjednom su u igri novi elementi, odjednom se u navijačkom nasilju pojavljuje oružje - a to će promijeniti i naš odnos prema sportu!"

"Slučaj Široki Brijeg" nije iznimka u regiji, kako su nam pokazali i dokazali nedavna tučnjava u Beogradu, u kojoj je od zadobivenih ozlijeda preminuo jedan francuski navijač, ili divljanje Dinamovih "fanova" u Temišvaru. Na utakmici u Rumunjskoj bio je i Tomislav Židak, novinar iz Jutarnjeg lista:

„Ta brutalnost ima "nacionalni" predznak i nacionalistički karakter. Tako je to oduvijek bilo na Balkanu, a tako će to biti i još neko vrijeme."

Za sociologa Vlasiavljevića je ono što se događa na i oko stadiona odraz stanja u balkanskim društvima: „Razlog nasilja su rat, siromaštvo, frustracije mladih, koji danas vrlo nervozno reagiraju i na najmanje provokacije. A tu je i sveprisutno vatreno oružje, koje je na dohvat ruke.

Nasiljem je bio šokiran i predsjednik UEFA-e, Michel Platini, a reagirali su i političari. Srbijanski predsjednik Boris Tadić zaprijetio je nasilnicima "odlučnom reakcijom državnih organa". Je li represija u ovom slučaju najbolje sredstvo za iskorijenjivanje navijačkog nasilja?

To smo pitali jednog od vođa "Grobara", zloglasne navijačke skupine beogradskog Partizana, koji je želio ostati anoniman: „Donedavno je na ovim prostorima divljao rat. Mlada generacija je odrasla s nasiljem. Naš sustav vrijednosti se raspao, isto onako kako se i Jugoslavija raspala.

I mi sad od tih mladih ljudi očekujemo da se ponašaju kao akademici?! Ne, to se neće dogoditi sve dok se u našim zemljama nešto ne promijeni. Represija prema navijačima nije rješenje. Nasilje se sputava u školi, u obitelji, u okvoru državnih programa...a to se ne događa ni u jednoj zemlji u regiji! I zato je nasilje tako brutalno."

Ne zabrinjava samo količina nasilja, već i uloga (neprofesionalnih) medija na Balkanu. Umjesto da objektivno izvještavaju o ekscesima, stječe se dojam da neki dolijevaju ulje na vatru, kaže profesor Vlaisavljević.

Novinar Tomislav Židak je još drastičniji: „Naši su mediji pristrani i oni su na svoj način također huligani! Naši su mediji gladni senzacija, a to je jedan od razloga navijačkog ponašanja. Kod nas su navijači medijske zvijezde, a ne sami igrači!"

Što bi moglo riješiti problem? Upitno je da li bi navijački projekti, zabrana putovanja za huligane ili pojačane sigurnosne kontrole mogle obuzdati nasilje, smatra Židak: „Ne postoji čarobni štapić. Bojim se da ne bi pomogli ni stroži zakoni. Taj problem nisu riješili ni Nizozemci, Poljaci ili Englezi..."

Zakazala je i politika i zakonodavstvo, a zakazali su i navijači. Naš sugovornik iz "Grobara" priznaje da njegova skupina ne radi sustavno na edukaciji svojih članova - ali i naglašava kako fanovi ne mogu biti jedini "krivci" za nasilje.

Posljednji neredi bi i za Dinamo i za Partizan mogli imati ozbiljne posljedice. Beogradski je klub 2007. bio izbačen iz Kupa UEFA nakon nereda "Grobara" na gostovanju kod mostarskog Zrinjskog.

Dvojbeno je hoće li eventualne kazne od strane Europske nogometne federacije impresionirati nasilnike. Stručnjaci u regiji nemaju rješenje za problem navijačkog nasilja, ali rijetki to žele priznati javno.

Židak pak kaže kako je izgubio svaku nadu: na naše pitanje može li si zamisliti da jednog dana izvještava o utakmici Dinama i Partizana, a da utakmicu ne obilježi divljanje "fanova", on rezignirano kaže: „Bojim se da ja sa svojih 57 godina to više neću doživjeti."