Hrvatska DENIS LATIN 'NA VRUĆEM STOLCU'

'HTV ima elemente stranačke televizije'

'HTV je sve manje javna televizija. Ima elemente stranačke televizije jer Vijeće HTV-a izvršava direktive politike', kazao je urednik 'Latinice' Denis Latin u srijedu navečer 'Na vrućem stolcu' Radija 101

Latin je progovorio o, kako kaže 'dramatičnom' stanju na javnoj televiziji od povratka Hloverke Novak-Srzić na mjesto urednice informativnog programa. Upravo je ona prije pola godine odlučila da 'Latinica' više neće biti emitirana, a Latinu za dvije trećine srezala visoku plaću koju mu je osiguravao posebni ugovor koji je imao s HTV-om.

'U zadnjih godinu dvije vodi se politika 'što gore, to bolje', pa su nam skinuli ugovore. Moja plaća nije smanjena zbog krize. Rekao sam da je ravnatelj Sutlić kukavica jer se ne obračunava s korupcijom te da Hloverka štiti mafiju', kaže Latin. Urednica emisije Zrinka Vrabec-Mojzeš osvrnula se na Latinovu neprimjerenu izjavu da je sa smanjenom plaćom koja sada iznosi deset tisuća kuna gladan. 'Mi smo te visoke ugovore dobili u vrijeme kada je HTV bio jak, velike prihode su imali od marketinga', izbjegao je komentar svoje izjave Latin.

Predsjednička kandidatura

Iako je nekoliko puta, uglavnom putem interneta, najavljivao da će se kandirati za predsjednika, Latin je od toga ipak odustao. Njegova potencijalna kandidatura poslužila je i Hloverki kao alibi za 'skidanje' 'Latinice' iz programa.

'Kandidatura je bila inicijativa ljudi s Facebooka. Ja sam to iskoristio da iznesem neke svoje stavove koje na televiziji ne mogu. Mesić je pokazao da je više kaktus nego fikus i slijedeći predsjednik treba dokazati da nije fikus. Mora biti korektiv Vlade i Sabora: 'Ja bih to mogao. Većina stvari iz djelokruga rada predsjednika poznata mi je.'

Kaže da na predsjedničkim izborima treba očekivati iznenađenja. 'Mislim da će nas iznenaditi neki od novih kandidata, nemojmo se držati ovih par kojima se predviđa visoki rejting', kazao je Latin.


Naglasio je katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze medijski djelatnici u hrvatskoj. Kada je na HTV-u degradiran, nitko od kolega nije se javno založio za njega. 'Mi na HTV-u imamo nešto što se krajem 80-ih zvalo hrvatska šutnja. Ja sam se zalagao za kolege koje su bile obespravljene. U mojem slučaju nije bilo gotovo nikakvih reakcija, osim nešto sitno od HND-a', kaže Denis Latin. U sličnoj se situaciji našao njegov kolega Aleksandar Stanković, koji je također progovorio o korupciji na HRT-u.

'Vodstvo HRT-a ne razumije da je radikalno rezanje plaća potencijalni izvor korupcije', rekao je Latin te se osvrnuo na aktualne slučajeve korupcije i sukoba interesa poput onog s Dijanom Čuljak-Šelebaj kojim se trenutno bavi USKOK ili pak slučaj Tončice Čeljuske i Ivane Šikić, čiji su partneri u sukobu sa zakonom.

Na HRT-u se sprema izbor pet novih članova programskog vijeća. Redatelja Antun Vrdoljak mogao bi se naći među izabranima, iako ga je od HRT-a dobio dva i pol milijuna kuna za snimanje filma o Titu. 'Radi se o notornom sukobu interesa. Mislim da će to proći', kazao je Latin te dodao da i sadašnji članovi Vijeće iskorištavaju za promociju svoga biznisa.

MILANOVIĆ DOBRO SURAĐUJE S HLO

Unatoč nezavidnoj situaciji novinara na HRT-u, ali i u drugim medijima, politička oporba nije se previše bunila. 'Nije bilo ni jedne riječi u godinu dana o slobodi medija iz usta nekog iz opozicije. Milanović je zadovoljan uslugama Hloverke. Siguran sam da će on, ako dođe na vlast, nastaviti 'poslovati' s njom', kazao je Latin.

Naglasio je da je utjecaj premijerke Kosor na HTV znatno slabio nego što je bio utjecaj Ive Sanadera. 'Ona je bolja od Sanadera. Puno afera je izašlo van, ima veliku opoziciju s kojom s dobro nosi, i vanjskopolitičke uspjehe. Mislim da je ona apsolutni pobjednik u tom cijelom cirkusu', kaže Latin.

Na pitanje očekuje li promjene ukoliko dođe do promjene vlasti, Latin je zaključio: 'U promjene se mora ići sada jer je situacija dramatična i loša.'

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još