DVOSTRUKA MJERILA

Mali Knindža slavi četnike po Švicarskoj

Bionic
Reading

Dok je Marku Perkoviću Thompsonu švicarska policija zabranila održavanje koncerta 3. listopada, kao i ulazak u tu državu na rok od tri godine jer su tekstovi njegovih pjesama 'huškački i slave hrvatske fašiste', po švicarskim dvoranama i klubovima već godinama bez ikakvih ograničenja pjeva Baja Mali Knindža, na čijem se repertoaru, među ostalim, nalaze uraci u slavu četničkih vojvoda, ratnih zločinaca Momčila Đujića i Vojislava Šešelja i na čijim su koncertima četnička obilježja redoviti dio folklora

'Ne volim te Alija'

'Ne volim te Alija
zato što si balija,
srušio si miran san,
nosila ti Drina 100 mudžahedina svaki dan.

Oj, Alija, crno ti se piše,
ne pomažu ni Arapi više,
zapamtit ćeš naše bestrzajce,
vragu dali i Maglaj i Jajce.
Zapamtit ćeš Srpsku Republiku,
oj, Alija, tvoju li ti sliku'

Vjerojatno nije riječ o previdu pedantnih Švicaraca, već o dvostrukim mjerilima. Švicarski policajci u Službi za analizu i prevenciju pročešljavali su Thompsonove stihove, a začuđuje kako nisu primijetili Knindžine tekstove izravno uperene protiv Hrvata i Bošnjaka te ikonografiju koja prati njegove nastupe u Srbiji i BiH, ali i u inozemstvu.

Samo ove godine Baja Mali Kninđa, pravim imenom Mirko Pajčin, nekoliko je puta nastupio u Švicarskoj. Nezaobilazni accessoire na njegovim nastupima upravo su četničke kokarde.

43-godišnji Pajčin izgradio je karijeru i izdao 12 albuma upravo tijekom agresije na Hrvatsku i BiH pjesmama naslovljenim 'Stan’te paše i ustaše', 'Dinaro, srpska goro', 'Dođi kući, vojvodo (Đujiću)' ili 'Ne volim te, Alija'.

Huškanje protiv nesrpskih naroda na ovim prostorima, kao i dozivanje četničkih vođa koji su i u Drugom svjetskom ratu sa svojim postrojbama počinili zločine širom Dalmacije i Like, očito nije dovoljno za zabranu nastupa u zemljama zapadnoeuropskoga kruga, a kamoli za potpunu suspenziju ulaska Baje Malo g Knindže u neke države EU-a, što je zapriječeno Marku Perkoviću, piše Slobodna Dalmacija.

Dvostruka su mjerila nepobitna, ali dok se tekstovima Thompsonovih pjesama bave policijski analitičari, Knindža ih nudi na pladnju i u suradnji s publikom koja slavi koljače i njihove odrede, no na to nitko ne reagira. Hoće li predsjednik Mesić pogledati i poslušati uratke Malog Knindže pa reagirati?