LALOVAC ODGOVORIO BANKARIMA

'Veselimo se tužbama banaka Europskoj komisiji'

12.06.2015 u 11:34

Bionic
Reading

'Veselim se tužbama banaka u Bruxellesu', kazao je Boris Lalovac, ministar financija, na otvaranju izložbe '120 godina socijaldemokracije u Hrvatskoj' u Hrvatskom državnom arhivu. Banke su, podsjetimo, nakon jučerašnje odluke Vlade o smanjenju zateznih kamata za građane i poslovne subjekte najavile da će tužiti Hrvatsku Europskoj komisiji

Premijer Zoran Milanović u uvodnoj riječi na istom mjestu također se osvrnuo na najave iz bankarskih krugova.

'Jučer smo na Vladi donijeli odluku o ograničavanju zateznih kamata i banke odmah danas kažu da će nas tužiti Europskoj komisiji. Je li to bila socijaldemokratska mjera? Vjerojatno, ali to je prije svega bila razumna mjera u interesu ljudi. Mjera od jučer simptomatična, jer pokušavaš intervencijom države, ali ne da prelaziš granice, zaštititi one koji predstavljaju sloj sredine, centar, razum, život od rada, koji ima legitimna očekivanja u uređenom društvu u kojem te banka neće satrati. Najbolji je to dokaz da smo u ove tri godine vrlo razumno i oprezno gledali na te stvari i nismo povlačili tu vrstu političkog oružja.

Ne zato što dolaze izbori, nego zato što je cijela jedna kategorija ljudi došla u situaciju koja je ekonomski teška. I tu ne treba pitati tko je kriv. Tako je, i nije dobro, i država treba djelovati i zaštititi slabijega, ali ne na način da ga destimulira. Treba mu omogućiti da se bori za sebe, da se usavršava, jer ti ljudi, srednji sloj, radnici su koji su se i prije sto godina organizirali i borili protiv onih koji su izvlačili ogromnu dobit iz proizvodnog procesa. Mi smo danas Europi centar, malo na lijevo, i predstavljamo najzdraviji svjetonazor', kazao je Milanović.

Na otvaranju izložbe pojavila se većina SDP-ovih ministara, predsjednik Sabora Josip Leko, brojni SDP-ovi saborski zastupnici i simpatizeri stranke, a posebnu pozornost plijenila je ministrica Milanka Opačić jer je sa sobom dovela štene zlatnog retrivera Kassy, koju obučava kako bi pomagala slijepima, ali i osobama s poteškoćama u razvoju.