RAZMJENA PODATAKA

Hrvatski građani više neće moći tajno štedjeti na Jerseyu

10.06.2015 u 16:27

Bionic
Reading

Na sutrašnjoj sjednici Vlade naći će se Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o oporezivanju dohotka od štednje između Jerseya i Hrvatske

Nacrtom prijedloga zakona potvrđuje se Sporazum o oporezivanju dohotka od štednje između Jerseya i Hrvatske iz 2013. godine, a privremeno primjenjuje se od siječnja 2014. godine.

Razmjenom pisama između Jerseya i Hrvatske postignut je dogovor oko privremene primjene Sporazuma. Sporazumom se uređuje automatska razmjena informacija o dohotku od štednje u obliku isplata kamata izvršenih u jednoj državi ugovornica stvarnim korisnicima, fizičkim osobama, koji su rezidenti u drugoj državi ugovornici.

Time će se omogućiti oporezivanje dohotka od štednje u obliku isplata kamata u onoj državi ugovornici u kojoj je stvarni korisnik rezident u svrhe oporezivanja. Jersey je do 31. prosinca 2014. godine primjenjivao alternativni mehanizam poreza po odbitku umjesto automatske razmjene informacije.

Od 1. siječnja 2015. godine primjenjuje se automatska razmjena informacija o isplaćenim kamatama. Sklapanje Sporazuma samo je slijed aktivnosti koje Hrvatska poduzima u cilju provođenja zajedničke porezne politike.

Sporazumom se uspostavio potrebni dvostrani pravni okvir radi oporezivanja kamata na štednju u onoj državi u kojoj je stvarni korisnik rezident radi provedbe temeljnih načela oporezivanja, sprječavanja porezne evazije i negativnog funkcioniranja zajedničkog tržišta.