SASTANAK S PRAVOBRANITELJICAMA

Grabar Kitarović: Senzibilizirati javnost na kršenje prava djece

10.06.2015 u 13:43

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je Loru Vidović, pučku pravobraniteljicu, doc.dr.sc. Ivanu Milas Klarić, pravobraniteljicu za djecu, Višnju Ljubičić, pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i Anku Slonjšak, pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom, izvijestili su iz Ureda predsjednice

Pravobraniteljice su upoznale Predsjednicu Republike sa svojim radom, aktivnostima i ovlastima. U razgovoru su se, stoji u priopćenju, dotakli područja djelovanja pravobraniteljica i njihovih svakodnevnih aktivnosti te problema s kojima se susreću.

Upozorile su kako se sve više pritužbi građana odnosi na pravosuđe, ali i ostale institucije državne vlasti te kako među građanima sve više vlada percepcija cjelokupnog nefunkcioniranja državnih institucija. Po pritužbama građana to se posebno odnosi na stanje u resorima zdravstva i socijalne skrbi.

Problem nasilja u obitelji i kršenja prava djeteta također nisu dovoljno senzibilizirani u javnosti. Spolna diskriminacija prisutna je ponajviše na tržištu rada i zapošljavanja gdje su žene za isti posao još uvijek manje plaćene čime se manje cijene nego muškarci. Osobe s invaliditetom nisu dovoljno integrirane u društvo te iako postoji namjera za uključivanjem još uvijek se, na lokalnoj razini, ne stvaraju osnovne pretpostavke za potrebnu integraciju.

Složili su se kako nedostatak kvalitetnog sustava obrazovanja djece i mladih pridonosi nerazumijevanju i neuključenosti mladih u društvene i političke procese iako se to od njih, kada dosegnu svoju punoljetnost, očekuje. Isto tako, naglašena je nedovoljna društveno odgovorna uključenost medija koji ponekad vođeni senzacionalizmom, ne pridonose boljem razumijevanju javnosti.

Na prvom sastanku s pravobraniteljicama, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je intenziviranje susreta sa svakom od pravobraniteljica kako bi se detaljnije analizirali problemi svakog područja. 'Predsjednica Republike želi zajedničkim naporima dosegnuti višu razinu zaštite potrebitih, ukazati na potrebu podizanja svijesti o do sada nedovoljno vidljivim problemima te dodatno razvili hrvatsko društvo', kaže se u priopćenju.

Izrazivši svoju odlučnost u osobnom doprinosu tim procesima, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je da je Hrvatska jaka kao država i njeno društvo vrijedno upravo onoliko koliko se pozornosti pridaje najnezaštićenijem pojedincu među nama. Predsjednica Republike odlučna je u namjeri promicati svijest cjelokupnog društva o toj činjenici, zaključuju u priopćenju Ureda predsjednice.