ODUŠEVLJEN BAUKOVIM DOKUMENTOM

Pupovac o strategiji javne uprave: Ovako se voli Hrvatska!

09.06.2015 u 12:09

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav jednoglasno je podržao Strategiju razvoja javne uprave za razdoblje od 2015. do 2020. Dokument, koji je pripremalo Ministarstvo uprave, dobio je već ranije pohvale GONG-a i sindikata, a na sjednici Odbora pohvalili su ga i zastupnici, rekavši da je ovo jedna od najboljih strategija koja je došla na saborske klupe

Predstavljajući Strategiju razvoja javne uprave na sjednici Odbora, ministar uprave Arsen Bauk kazao je kako se Vlada odlučila na potvrđivanje dokumenta u Saboru kako bi se naglasila važnost javne uprave.

'Ona nije ideološki obojena i želeći potaknuti raspravu predložili smo da se o tome raspravlja u Saboru. Također smo predložili da se formira posebno saborsko tijelo kako bi se i na godišnjoj razini raspravljalo o tome kako se provodi strategija. Željeli smo da ove teme budu više u fokusu parlamenta, nastojeći na taj način pokazati da transparentna i učinkovita javna uprava ne bi trebala biti prostor stranačkih i drugih prepucavanja', rekao je Bauk.

Strategija ima tri dijela – pružanje javnih usluga, jačanje ljudskih potencijala i racionalizaciju javne uprave.

'Strategija predviđa analizu teritorijalnog ustroja, ali ne daje se politički odgovor kako bi on trebao izgledati. To je i najveća prednost i najveća mana strategije', rekao je Bauk, podsjetivši da rasprave o sustavu lokalne samouprave traju godinama te da Vlada po tom pitanju želi postići što veći stupanj suglasja, zbog čega u dokumentu nije odredila treba li ovakav sustav ostati ili ne.

Ministar uprave kazao je kako je predviđeno da se strategija provodi kroz mandate tri Vlade i da će za kontrolu provedbe biti zaduženi Ured premijera, Vladina koordinacija s proširenim ovlastima te parlament.

'To će garantirati da strategija neće biti samo popis lijepih želja, iako ona to jest', kazao je Bauk.

Pohvale ovom dokumentu Ministarstva uprave stigle su i iz SDP-a. 'Ovdje se radi o jednoj od najkvalitetnijih strategija koje su došle u Sabor', kazao je predsjednik Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin.

Unatoč nekim kritikama javnosti, Grbin je podsjetio da se reforma javne uprave provodi od prvog dana mandata ove Vlade. 'Imamo sustav e-građani, što je revolucionaran pristup, ali mi je žao što ga građani premalo koriste', kazao je Grbin.

Da je ovo jedna od najboljih strategija, slaže se i SDSS-ov Milorad Pupovac, no ipak je primijetio da na sjednici Odbora nije bilo zastupnika HDZ-a. 'Ova strategija bi se trebala provoditi kroz mandate tri Vlade. Ako je suditi po odsutnosti dijela zastupnika i zastupnica, onda imamo indicije da neki ne shvaćaju ozbiljnost ovog dokumenta. Ovo je način na koji se voli Hrvatska jer su u dokumentu prepoznate slabosti administracije i sva mjesta koja mogu dovesti do toga da imamo učinkovitu javnu upravu i da Hrvatska doista bude država', kazao je Pupovac.

O slabostima i problemima javne upravekojisu temeljito pobrojani u strategiji progovorio je i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'Pokazalo se da nemamo dovoljno dobro razvijeno međuresorsko usklađivanje. Brzina donošenja nekih propisa i hitne procedure u Saboru jedan su od razloga nedostataka u zakonima. Ako ih strategija natjera da uspore tempo, onda je to prvi značajan korak', kazao je Lesar

Lesar je podsjetio i na interpelaciju koju je zbog nedostatka reforme javne uprave u Sabor poslalo 16 zastupnika, predvođenih Reformistima. Lesar je kritizirao i one 'koji pretendiraju preuzeti vlast' i govore o potrebi rezanja 30 tisuća zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

'To je nemoguće jer u 576 tih jedinica ima 8354 vijećnika, 1322 lokalnih dužnosnika i 13.638 zaposlenih službenika i namještenika. Dakle, čak i da ih sve zbrojimo i dalje nema te brojke od 30 tisuća viška', rekao je Lesar.

Strategiju je pohvalio i vanjski član Odbora, GONG-ov Dragan Zelić, kazavši kako je dobro što će se osnovati i saborsko tijelo koje će pratiti provedbu strategije. 'Naš je prijedlog da Sabor donese deklaraciju kojim će se zahtijevati od budućih Vlada da nastave s reformom javne uprave', kazao je Zelić. Podsjetimo, takvu želju GONG je izrazio i u otvorenom pismu, što su podržale i tri glavne sindikalne središnjice, Ekonomski institut i Institut za javnu upravu.

Strategiju razvoja javne uprave možete pročitati OVDJE.