HDZ PODRŽAVA TAKAV POPIS

Glogoški: Kotromanović je rekao da će on sastaviti registar agresora

09.06.2015 u 08:58

Bionic
Reading

Je li išta dogovoreno na trosatnom sastanku u Ministarstvu branitelja? Do kada šator ostaje na Savskoj cesti? Zašto prosvjednici ne žele pregovarati s Predragom Matićem? Ima li 150.000 lažnih branitelja, kako tvrdi resorni ministar? Hoće li se objaviti i registar agresora, kako traže branitelji? O čemu je Ante Kotromanović pregovarao s vođama prosvjeda u zagrebačkom kafiću? Odgovore na ova pitanja u emisiji Otvoreno pokušali su dati gosti – predsjednik Udruge stopostotnih vojnih invalida Đuro Glogoški, potpredsjednik Saborskog odbora za ratne veterane (SDP) Franko Vidović, član Odbora Zvonko Milas (HDZ) te zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

Šator će ostati još dugo, rekao je Glogoški govoreći o današnjem razgovoru u Ministarstvu branitelja. Do dogovora nije došlo, ali su predstavnici braniteljskih udruga imali priliku premijeru Zoranu Milanoviću predstaviti svoje probleme. Uz zahtjev za objedinjavanjem svih Zakona o braniteljima, Glogoški je istaknuo potrebu objavljivanja registra agresora. O ljudima koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku se šuti, ali postoje djelatnici HZMO-a koji o tome mogu posvjedočiti. Ti su agresori ostvarili prava iz Zakona o mirovinskom osiguranju, rekao je u emisiji Otvoreno

'Postoji Zakon o općem oprostu', podsjetila je Nađ. 'Ovo što govori Glogoški je nemoguće', dodala je. U članku 10. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, to je onemogućeno.' Svi oni koji su sudjelovali u agresiji na RH ne mogu ostvariti niti invalidninu, niti mirovinu'.

'Republika Hrvatska je uređena država i vjerujem da se ratnim zločinima treba baviti pravosuđe', nadovezao se Vidović. Naglasio je i da je registar branitelja objavljen kao popis časnih ljudi, na što reagirao Glogoški rekavši da je bio protiv toga, i smatra da se nisu trebala objavljivati imena bez pojedinačnih pristanaka.

HDZ-ovac Zvonko Milas rekao je da podržava popis agresora, ali da on ne bude javno dostupan. SDP-ovca Franka Vidovića je zanimalo tko bi i po kojim kriterijima sastavljao registar agresora, dodavši kako je uvjeren da institucije kojima je to u opisu posla sigurno imaju podatke o ljudima koji su se ogriješili o humanitarno pravo i zakone RH. Odgovor na pitanje tko bi radio na registru dao je Đuro Glogoški rekavši kako mu je ministar obrane Ante Kotromanović, s kojim se uoči druge runde pregovora s predstavnicima Vlade sastao u kafiću nedaleko Ministarstva obrane, kazao da će on sastaviti registar agresora.

Ne moramo biti podijeljeni, treba razgovarati, da je razgovora bilo na vrijeme, problema ne bi bilo, nekoliko je puta tijekom emisije istaknuo Milas. Da Vlada nije ignorirala prvo pismo upućeno zbog izjave Bojana Glavaševića, sve se moglo riješiti, rekao je.

Vidović je rekao da se ultimatumima ne postiže ništa, ali ni nerazumnim djelima, navevši primjer plinskih boca koje su postavljene na Savsku cestu. To je teroristički akt i za to nema opravdanja, rekao je.

Pitanje o 150.000 lažnih branitelja komentirao je Milas, rekavši kako nema lažnih branitelja, nego kriminalaca koji su se 'uvalili' u registar.

Status branitelja mogu revidirati samo ministarstva obrane i unutarnjih poslova, rekla je Nađ, dodavši da je postupak dokazivanja lažnih branitelja dugotrajan, i nimalo lagan posao.

'Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata objedinio je sva prava. Neki od zahtjeva poput opskrbnina i udžbenika mogu se vratiti u taj zakon. Što se opskrbnina tiče to znači da oni koji imaju veću obitelj, dobit će manji iznos naknade. Zato će se moći odlučiti hoće li ostati u sustavu socijalne skrbi ili će opskrbinu dobiti iz Zakona o braniteljima', rekla je Nađ.

'Opskrbnina je pomoć braniteljima u teškoj životnoj situaciji, ali vraćanjem u sferu socijalne skrbi povrijeđen je dignitet branitelja', rekao je Milas.

'To su ljudi koji su nezaposleni jer nisu sposobni za rad. Od 6.000 branitelja, njih 1.500 više ne mogu dobivati opskrbninu prelaskom u sustav socijalne skrbi', rekao je Glogoški.

Nađ mu je odgovorila da je opskrbnina 2001. ušla u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Opskrbnine bi trebale biti u ministarstvu, ali pod drugim imenom, smatra Vidović.

Nađ je među ostalim, istaknula i da ministar Predrag Matić dobiva strašne poruke mržnje i prijetnje, a i da ona sama ima policijsku zaštitu.