APEL I SABORU

GONG dao podršku Baukovoj strategiji javne uprave

08.06.2015 u 16:47

Bionic
Reading

Nakon što je u saborsku proceduru puštena Strategija razvoja javne uprave do 2020. GONG je u otvorenom pismu pozvao sve saborske zastupnike da podrže taj dokument kako bi što prije započela prijeko potrebna reforma javne uprave

U otvorenom pismu GONG napominje kako se Strategija pojavluje u posljednjoj godini mandata ove Vlade, te da njena provedba ovisi o političkoj volji ne samo ove, već i naredne Vlade, odnosno o spremnosti svih političkih opcija da preuzmu odgovornost za postizanje ciljeva preuzetih obveza do 2020. godine.

'Nije potrebno naširoko obrazlagati da bez djelotvorne javne uprave nema ni demokratskog, pravednog društva ni održivog konkurentnog gospodarstva. Dosadašnja zaostajanja u učinkovitom pružanju javnih usluga i kvaliteti zakonodavstva nužno je nadoknaditi u narednih pet godina i zatvoriti dug iz razdoblja pregovora s EU kada ova ključna reforma nije sustavno provedena, što je prepoznala i Europska komisija koja na njoj sada inzistira. Stoga je stručnoj i zainteresiranoj javnosti – poslodavcima, sindikatima i civilnom društvu itekako stalo da se ova Strategija uistinu i provede te smo zato u proteklih godinu dana kritički nastupali, ali i doprinijeli doradi Strategije za koju smatramo da je dovoljno kvalitetna podloga za sveobuhvatnu reformu', stoji u otvorenom pismu GONG-a.

Od zastupnika traže da Strategiji, za koju se Vlada složila poslati u saborsku proceduru, daju zeleno svjetlo i vjatar u leđa.

'Apeliramo da Sabor ovu Strategiju usvoji većinom glasova, ako ne i konsenzusom te uz nju donese i posebnu Deklaraciju o razvoju javne uprave u kojoj će reformu javne uprave prepoznati kao strateški projekt Republike Hrvatske koji nadilazi stranačke sukobe i razlike, a od svake sljedeće Vlade zahtijeva najvišu razinu odgovornosti i temeljitost u provedbi', kaže GONG u pismu.

GONG od Sabora također očekuje da osnuje zasebno radno tijelo - Pododbor za razvoj javne uprave Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav ili pak Nacionalno vijeće za dobro upravljanje koje će uz zastupnike uključiti i relevantne stručnjake.

'Vaš glas za Strategiju razvoja javne uprave do 2020. godine iza koje stoji politička volja svih budućih vlada Vaš je glas za Hrvatsku koja ima demokratsku i održivu budućnost!', zaključuju u GONG-u.