TAJNA AKCIJA

Tipurić pripremio plan za preuzimanje Badela

07.10.2009 u 08:07

Bionic
Reading

Dr. Darko Tipurić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, osmislio je i organizirao neprijateljsko preuzimanje tvrtke Badel 1862, za Jutarnji list je utvrdio Ante Perković, direktor Badela

Navodi se da operaciju preuzimanja provodi uz pomoć dijela Podravkina menadžmenta te bivših Badelovih menadžera i malih dioničara, koji žele smjenu Ante Perkovića, predsjednika Uprave te tvrtke.

Jutarnji list posjeduje dokumente koji dokazuju da Tipurićeva tvrtka pokušava imenovati i novu upravu, čiji bi direktor bio Tomislav Radoš, direktor Proventus strategija, a članovi Uprave Romeo Nakić, bivši član Uprave Podravke, i Darko Drozdek, poslovni konzultant. U međuvremenu se Proventus nije uspio dogovoriti s Romeom Nakićem, koji je napustio Podravku i predsjeda Upravom tvrtke Obala Grupa.

Plan preuzimanja Badela 1862 počeo je u travnju 2009. kada je Anti Perkoviću, predsjedniku Uprave Badela, upućen zahtjev za poslovnom suradnjom iz Tipurićeve konzultantske kuće Proventus strategije.

U tom se dopisu Proventus nudi za konzultanta u poslovanju i razvoju Badela. Dokument potpisuje direktor Proventus strategija Tomo Radoš, inače suvlasnik Mreže znanja. U dopisu Proventusa stoji: 'Spremni smo pokrenuti proces analize dosadašnjeg poslovanja Vašeg društva te izrade prijedloga revitalizacije i unapređenja budućeg strateškog razvoja… Cjelokupan proces provodit će i nadzirati u apsolutnoj tajnosti naš tim eksperata iz područja financijskog, strateškog i korporativnog upravljanja u sljedećem sastavu: prof. dr. sc. Darko Tipurić, mr. sc. Tomislav Tadić i mr. sc. Tomislav Radoš.'

Perković je odbio tu ponudu, sumnjajući u zakulisne interese Proventus strategija i povezanost s njegovim bivšim menadžerima. Tvrdi da je počeo sumnjati u namjere Tomislava Radoša nakon što je shvatio da on 'previše zna o njegovu poslovanju'.

'Podatke do kojih je došao, a koje Proventus navodi, mogao je dobiti samo od bivših menadžera Badela', tvrdi Perković. Do njega je došao i drugi Proventusov dokument iz kojeg se vidi kakve su stvarne namjere Tipurićeve tvrtke. U njemu se razrađuje poslovna strategija Badela 1862 nakon dolaska nove uprave u kojoj, piše Proventus, nema mjesta za Perkovića.

Plan smjenjivanja Perkovića treba se provesti na idućoj Skupštini dioničara koja je zakazana za 17. listopada i kada bi se trebao odigrati konačni obračun dviju grupacija. Perković optužuje protivnike da se skrivaju iza dijela malih dioničara i slovenskog KD Victoria fonda koji na burzi kupuje dionice Badela u ime zakulisnog kupca.

Tvrdi da tu grupaciju ne zanima razvoj proizvodnje, nego prodaja vrijednih Badelovih nekretnina. S druge strane, sve češće su kritike upućene Perkoviću zbog prevelikog zaduživanja i lošeg vođenja tvrtke. Poznavatelji stanja u Badelu smatraju da će ključnu ulogu u imenovanju nove uprave odigrati ministar Damir Polančec, osobni prijatelj Darka Tipurića kod kojeg je upisao i postdiplomski studij ekonomije.