SDP VS. GRADONAČELNIK

Bandić gubi potpuni utjecaj u Holdingu

06.10.2009 u 21:38

Bionic
Reading

Klub zastupnika SDP-a na idućoj će sjednici Gradske skupštine predložiti proširenje Skupštine Zagrebačkog holdinga koju je dosad činio samo jedan član – gradonačelnik Milan Bandić

SDP će mu ostaviti predsjedničko mjesto, ali odluke će morati donositi zajedno s još novih osam članova. Time će se ostvariti velika želja predsjednika SDP-a Zorana Milanovića – Bandiću će iz ruku oteti apsolutnu vlast u Holdingu.

Proširenje Skupštine zapravo znači kraj ere Bandićeve apsolutne kontrole Zagrebačkog holdinga i njegovih 5,3 milijarde kuna godišnjih prihoda.

'Do mene kao predsjednika Skupštine Holdinga takva informacija nije došla. Ipak, možete biti sigurni da ću uvijek postupati u skladu sa zakonom', rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

'Mislim da će pokušati pravno osporiti odluku Gradske skupštine', rekao je za Večernji.hr Darinko Kosor, zastupnik HSLS-a. Naime, stvar je u tome da Bandić može pokušati osporiti odluku Gradske skupštine pozivajući se na Zakon o trgovačkim društvima.

Ali postoji i Zakon o lokalnoj samoupravi koji kaže da Gradska skupština imenuje i postavlja skupštine trgovačkih društava u vlasništvu grada, a Zagrebački holding to jest. Taj je zakon lex specialis i jači je od prvospomenutog koji spada u opće zakone. Uostalom, Ministarstvo uprave već je dalo svoje mišljenje koje ide na ruku Gradskoj skupštini.

HNS, HDZ te klub zastupnika HSS-a i HSLS-a dobit će po jedno mjesto u novoj Skupštini Holdinga. Dvojba je tek hoće li svih preostalih pet mjesta SDP zadržati za sebe ili će jedno dobiti i Josip Kregar. Svih osam novih članova bit će iz Gradske skupštine. Rasprava o proširenju Skupštine Zagrebačkog holdinga vodit će se 29. listopada na sjednici Gradske skupštine.