VEDRAN I DARKO PEROJEVIĆ

Što je poduzetnu braću nakon Kine i Dubrovnika odvelo u - Kopački rit

14.06.2015 u 07:50

Bionic
Reading

Nakon što su uspjeli spojiti naizgled nespojivo, mediteransku i azijsku kuhinju, braća Vedran i Darko Perojević toj su čudesnoj kombinaciji dodali još jednu delikatesnu dimenziju - slavonsku. Naime braća Perojević vlasnici su jednostavnog i originalnog restorana Azur u dubrovačkoj gradskoj jezgri koji su otvorili 2013. Na ideju o otvaranju takvog restorana došli su jer su dugi niz godina živjeli u Kini gdje su pokrenuli svoj prvi istoimeni restoran mediteranskog tipa. No Dubrovčani koji porijeklo vuku iz Osijeka sada su otkrili - Baranju

'Brat me je nazvao u Kinu i rekao da se pakiram jer je pronašao vrhunsku lokaciju za restoran. Zajedno smo osmislili koncept i uzeli najbolje s dva kraja svijeta, a on je smislio slogan 'Mediterranean Cuisine with an Asian Twist'. Želja nam je bila napraviti nešto novo, svježe i originalno', kaže Vedran.

U tome su i uspjeli, o čemu su svjedočili dugi redovi ispred restorana, a kasnije i komentari puni pohvala na Trip Advisoru. Njihov jelovnik nikoga nije ostavio ravnodušnim. Tuna sa sezamovim uljem, indijskim oraščićima, bosiljkom i klicama rotkvice ili trokutići punjeni lososom, servirani uz umak wasabi, poseban su gastronomski užitak. Kako nam je Vedran ispričao, kuharska iskustva sakupljao je u svjetskim restoranima u kojima je radio kao menadžer. Kuhanje ga je privuklo jer ostavlja veliku mogućnost kombiniranja i kreativnosti, a kako voli uvijek isprobavati nešto novo, trudi se svakom jelu dati svoj osobni izričaj. Posebno ističe svoj crni curry, obojen sipinim crnilom, a koji je osmislio uz jelo od sabljarke.  

No za ukusna jela potrebne su svježe namirnice i začini i upravo je to ono što je ponukalo mladi dvojac na kupnju 3.000 četvornih metara zemljišta u Slavoniji.

'Nemoguće je pronaći svježi bosiljak pa smo posadili svoj. Planiramo napraviti staklenike te zasaditi i drugo začinsko bilje. Osim toga radit ćemo i neke mesne prerađevine, kao što su kobasice ili šunke, da možemo ponuditi platu s domaćim proizvodima', kaže Darko.

No opskrba restorana nije jedini razlog zbog kojeg su se Perojevići okrenuli Slavoniji. Premda su rođeni Dubrovčani, braća Perojević vuku korijene iz slavonsko-baranjskog kraja za koji ih vežu uspomene iz djetinjstva.

'Naša majka koja je bila poznata osječka kemičarka, često nas je kao djecu vodila u Baranju, promatrali smo ptice i odlazili na ručak u renomirane baranjske restorane.  Proveli smo u Kopačkom ritu prekrasne trenutke svog djetinjstva', prisjeća se Vedran.

Zaljubljenici u baranjske ravnice i ljepote Kopačkog rita nisu odoljeli čarima tog kraja pa su kupili kuću u Kopačevu. Sada kinesku i dubrovačku destinaciju često zamijene kopačkom. Premda kažu da su im sve tri jednako drage, Vedranu je Kina posebno mjesto.

'Nakon vremena provedenog u Nizozemskoj i Americi, otišao sam 2005. u Kinu, gdje sam upoznao njihovu kulturu i običaje. Život u Kini potpuno je drugačiji od našeg, ljudi su ljubazni i vole se zabavljati. Meni je Kina druga domovina. Zimi sam u Kini jer se ondje uvijek nešto događa, sve je dinamično i svaki dan iskušavam neke nove stvari. To je mjesto koje nikad ne spava', objašnjava  Vedran i nadodaje da se on i Darko međusobno nadopunjuju jer ako je jedan u Kini, drugi je u Hrvatskoj.

A zajedničke trenutke odmora najviše vole provesti u Kopačevu.

'Kopačevo je jedno predivno mjesto, naročito krajem ljeta kad su Ribarski dani. Možda se ove godine budemo natjecali i poremetimo stoljetnu tradiciju kuhanja fiš paprikaša ubacivanjem jednog našeg spoja odnosno sjedinjavanja koji bih nazvao 'fusion fish paprikash'', veselo  kaže Vedran bacajući rukavicu tradicionalnim kuharima fiš paprikaša i šarana na rašljama.

Spoj primorskog i panonskog uz primjesu azijskog koji su osmislili ovi pustolovni mladići mogao bi biti pun pogodak za baranjsku turističku ponudu koju su u posljednje vrijeme sve češće počeli otkrivati kineski i japanski turisti.